'Diavolul e în detalii. Până când băncile nu primesc un document concret elaborat, până nu există o consultare în interiorul fiecărei bănci, apoi la nivelul sistemului şi cu Banca Naţională şi până nu vom vedea toate implicaţiile este greu să ne pronunţăm. Din acest motiv ea pare în acest moment ca o măsură populistă şi ţintită pentru anul electoral. Dar să vedem care sunt detaliile', a spus Pascariu.
În opinia sa, pentru bănci s-ar putea să nu fie profitabilă o astfel de măsură.
'Putem şi acum să reeşalonăm creditele, de aceea băncile trebuie să evalueze toate consecinţele, pentru că orice măsură de genul acesta se traduce în bani: în mai puţine venituri şi costuri mai mari, iar acestea trebuie administrate', a explicat oficialul UniCredit Ţiriac Bank.
În ceea ce priveşte impactul asupra clienţilor, Dan Pascariu admite că pentru unii dintre ei ar putea fi avantajoasă o astfel de decizie, însă nu şi pentru cei care au fost mai responsabili în accesarea unui credit.
'Pentru unii clienţi, care s-au supraîndatorat, care au venituri mici, şi la momentul îndatorării au mizat pe faptul că le va creşte salariul, această măsură sigur că poate să fie o gură de oxigen. Însă trebuie să ne gândim şi în ce măsură este corect ca toţi contribuabilii să plătească fie pentru entuziasmul iraţional al unora dintre cei care au luat împrumuturi, fie pentru faptul că nu au ştiut să îşi gestioneze împrumutul', a mai spus Pascariu.
El a precizat că băncile nu au fost consultate în acest caz, nici individual, nici la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor.
Preşedintele UniCredit Ţiriac Bank a adăugat că pentru a analiza toate implicaţiile unui act normativ pe această temă este nevoie de cel puţin trei luni. 'Eu cred că dacă se intenţionează ca la 1 aprilie (n.r. – potrivit declaraţiilor ministrului Delegat pentru Buget, Liviu Voinea) să intre în vigoare şi chiar se implementează va fi pe picior şi insuficient de bine fundamentat. Cred că e nevoie de o consultare, o analiză făcută de toate părţile implicate pentru care este nevoie de cel puţin trei luni', a adăugat Dan Pascariu. El a menţionat că băncile pot refuza reeşalonarea creditelor în baza propriilor analize, însă un act normativ ar putea să ducă la o presiune din partea clienţilor în acest sens. 'Dar, până la urmă, noi avem nişte contracte şi în măsura în care nu vedem niciun fel de utilitate pentru bănci, a unei asemenea măsuri, atunci sigur contractele vor trebui să îşi urmeze cursul', a încheiat Dan Pascariu.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma discuţiilor cu FMI, că Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de doi ani.
Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar cei care optează pentru aceasta nu trebuie să aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la plata ratelor.
SURSA: Agerpres