Optimist, cel care este unul dintre cei mai respectaţi bancheri români, crede că soluţii se vor găsi pentru criza euro, chiar dacă economiile vor fi slăbit şi mai mult. În plus, Dan Pascariu crede că Germania nu îşi va permite să iasă din zona euro, pentru că nu îşi poate dinamita singură piaţa exporturilor.

După falimentul Lehman Brothers, care a prevenit un colaps al sistemului financiar mondial, vor mai dispărea şi alte bănci, însă nu vor mai avea loc falimente care să provoave cutremure, a mai declarat bancherul într-un interviu acordat Ziarului Financiar. Acesta a dăugat că este obligatoriu ca autorităţile de supraveghere a industriei bancare să-şi facă meseria, în ciuda faptului că ştiu că vor fi ajutate de guvernele speriate de efectele unor falimente.

"Este în natura sectorului privat să-şi asume riscuri, dar în aceeaşi măsură este sarcina guvernelor să salvgardeze interesul public. Este nevoie aşadar de încă doi piloni puternici în această ecuaţie – guvernele şi societatea civilă, pentru că până la urmă nu este decât o problemă de guvernanţă, de stabilire a regulilor şi de aplicare a acestora", a subliniat Dan Pascariu.

Un aspect fundamental al crizei, potrivit lui Dan Pascariu, este acela că occidentalii au trăit peste posibilităţile reale ale economiilor, au amânat reformele structurale şi au acumulat datorii.