„Dacă ar fi să joc fotbal, mi-ar plăcea să joc la Manchester United, şi nu la Rapid Vienna”, a spus Dan Paul, într-o scurtă conferinţă de presă privind perspectivele de dezvoltare ale pieţei de capital româneşti.
El a răspuns astfel la o întrebare din partea presei dacă actuala colaborare a Asociaţiei Brokerilor şi BVB cu London Stock Exchange nu e prea de domeniul fantasticului, dată fiind diferenţa colosală dintre cele două pieţe, şi nu ar fi mai potrivită o alianţă cu bursa din Viena sau Varşovia, pieţe mai apropiate de cea românească.
Recent, Asociaţia Brokerilor a încheiat cu succes un program pe bani europeni privind dezvoltarea pieţei de capital româneşti, în cadrul căruia, printre altele, brokeri şi oficiali români s-au deplasat la Londra pentru a participa la un curs susţinut de Academia LSE pe tema privatizărilor. De asemenea, experţii LSE au susţinut seminarii şi pe tema ofertelor publice iniţiale (IPO) pentru membrii Asociaţiei Brokerilor.
„Chiar dacă pare de domeniul fantasticului, nu văd imposibilă o alianţă cu LSE. O văd mai degrabă decât una cu Bursa din Viena”, a spus Dan Paul.
De asemenea, Stere Farmache, fostul preşedinte şi director general al BVB, actualmente membru în CA al BVB, a menţionat că alianţele pe care le-a derulat până în prezent Bursa din Viena (Wiener Boerse) nu au adus o îmbunătăţire semnificativă la nivelul burselor absorbite – Praga, Budapesta şi Ljubljana. Recent, Bursa din Viena a intrat într-o alianţă cu Bursa din Varşovia, fiind cele mai puternice două burse din regiune.
„E bine că LSE se uită către piaţa noastră. Ne ajută să evoluăm de la statutul de piaţă de frontieră către o piaţă emergentă. Faptul că cei de la FTSE (comitetul de indici ai bursei Londoneze) se uită către noi şi colabărăm pentru dezvoltarea unor indici pentru piaţa localaă reprezintă un semnal important”, a spus Dan Paul.