Capital: Care este volumul total al creantelor bancare preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare?
Dan Pazara, secretar de stat la AVAB: Aproximativ 40.000 miliarde lei, care reprezinta cam 2,3 miliarde de dolari. Avem aproximativ 3.500 de debitori, dintre care primii 500 reprezinta peste 90% din valoarea nominala.
Capital: Vedeti institutia pe care o conduceti si altfel decat in cifre? O percepeti, de exemplu, ca pe un depozit de produse second-hand?
Dan Pazara: Nu pot sa spun ca este second-hand. Nici first-hand. Este pur si simplu un depozit de 2,3 miliarde de dolari care, dupa parerea mea, pentru Romania inseamna prea mult. Pentru o alta tara, numarul poate nu este asa de impresionant. De exemplu, in America, eu am lucrat cu sume mult mai mari.
Capital: Care este volumul recuperarilor de pana acum?
Dan Pazara: In primele trei luni din acest an, am recuperat peste 610 miliarde lei. De la infiintarea Agentiei si pana acum, suma depaseste 1.000 de miliarde de lei.
Capital: Aveti o metoda preferata?
Dan Pazara: AVAB sau strategia AVAB nu vizeaza inchiderea unei fabrici, distrugerea ei sau vanzarea de active. Noi vrem sa intelegem situatia debitorului. Stim ca la ora actuala situatia economica a Romaniei nu este cea mai stralucita si nu intentionam sa inchidem o societate comerciala din cauza unor factori conjuncturali. Poate ca intreprinderea nu merge asa de bine pentru ca puterea de cumparare nu e acolo, piata nu e acolo. Vorbim cu reprezentantii intrepriderii si, daca vedem bunavointa, putem trece la negocieri pentru reesalonarea datoriilor. La mine bunavointa inseamna achitarea unui avans, sa spunem intre 10 si 20%.
Capital: Asta inseamna ca politica AVAB este de acordare a unei noi sanse?
Dan Pazara: Da, dar nu reesalonez de dragul de a reesalona. Aceasta decizie depinde foarte mult de reactia debitorului. In primul rand, trebuie sa accepte sa plateasca o parte din suma si abia dupa ce primim banii punem in discutie, eventual, o posibila reesalonare. Trebuie sa existe si un plan de afaceri fezabil. Pe scurt: nu platesc avansul, nu au plan de reesalonare, nu au plan de afaceri, nu intra in reesalonare. Deci avansul nu obliga la reesalonare. Este doar un semn de bunavointa din partea debitorului. Sunt unii, nu pot sa dau nume, care pur si simplu nu vor sa discute cu noi. Pentru acestia trecem la a doua metoda: analiza cazurilor, executarea silita.
Capital: Pe cati ani se poate intinde reesalonarea datoriilor?
Dan Pazara: Noi am mers pana la trei ani, dar dolarizam sumele respective. Nu se aplica dobanzi, dar reactualizam suma in lei, la valoarea dolarului, la data scadentei ratei.
Capital: Inteleg ca intre cele doua metode preferati reesalonarea. Este executarea silita mai dificila, in procesul de recuperare a creantelor?
Dan Pazara: Da. Este un proces mai greoi, desi noi avem puteri mai speciale, la AVAB, in comparatie cu bancile comerciale. Pentru Bancorex, de exemplu, ar fi fost mult mai greu sa execute debitorii.
Capital: AVAB are puteri executive.
Dan Pazara: Da. Eu pot sa scriu, sub semnatura mea, titlu executoriu, fara sa merg la judecator. Dupa cinci zile putem sa blocam conturile, sa punem sechestru pe bunuri si sa le scoatem la licitatie publica.
Capital: Daca executarea trece pe locul doi, inseamna ca procesul induce anumite probleme. Care sunt: piata, actiunile in instanta?
Dan Pazara: Cea mai mare problema in Romania este lipsa de lichiditati. Investitorii romani nu au bani, iar cei de afara nu sunt interesati in Romania. Noi avem foarte multe active, dar nu putem sa le vindem.
Capital: Aveti contacte cu strainii? Cum va faceti cunoscute, pe piata externa, activele pe care vreti sa le scoateti la vanzare?
Dan Pazara: Deocamdata, cu cei din afara tarii, sunt relatii personale pe care le-am avut cu bancile de investitii cu care am lucrat. Ii mai stiu, mai tin legatura cu ei. Ii intreb in ce domeniu ar fi interesati. De multe ori, cand vin investitori in Romania trec si pe la noi si asa intram in legatura cu ei. Dar strategia la ora actuala, pe 6-12 luni, este sa facem o analiza asupra portofoliului si intentionam, in primul rand, sa luam frisca de pe tort.
Capital: Aveti multe procese cu debitorii. Cate litigii sunt?
Dan Pazara: Peste 600.
Capital: Cat de apropiata este solutionarea lor?
Dan Pazara: Marea mea dezamagire este Justitia. Am sa va dau un exemplu foarte concret: am semnat un contract de reesalonare cu un debitor. Nu pot sa-i dau numele. Era o datorie de 600.000 dolari, pe care debitorul trebuia sa o plateasca in sase rate a cate 100.000 dolari. A doua rata n-a mai putut sa o plateasca si noi am mers mai departe sa executam gajul respectiv. Ei, acel debitor s-a dus in instanta si judecatorul a decis ca AVAB sa opreasca executarea silita.
Capital: Recent ati selectat un numar de 16 firme de avocatura, pentru consultanta juridica. Nu aveti propriii dumneavoastra juristi?
Dan Pazara: Avem 25 – 30 de juristi care sunt foarte buni. Dar am simtit nevoia ca, in situatiile mai complicate, sa am si o a doua opinie. Le voi cere concursul, dar in cazuri mai grele.
Capital: Exemplificati.
Dan Pazara: Sunt cazuri care ii vizeaza in special pe primii 20 de debitori. La Navrom, de exemplu, sunt cateva nave arestate in afara granitelor tarii. Noi suntem creditori privilegiati, deoarece avem gaj asupra acelor nave si am crezut ca cel mai bine aparam interesele institutiei angajand niste firme de avocati care au relatii in strainatate.
Capital: Grupul firmelor Paunescu reprezinta un caz complicat pentru AVAB? Volumul datoriilor se apropie de 200 milioane dolari.
Dan Pazara: Este un caz complicat pentru AVAB, dar si simplu totodata.
Capital: Argumentati.
Dan Pazara: Complicat, pentru ca avem peste 100 de procese in instanta, in vreo zece dosare de creditare. Lucrurile sunt destul de incalcite din punct de vedere legal. Ei contesta fiecare bilet la ordin si avem cate un proces pe fiecare bilet la ordin, chiar daca este acelasi fond, dar mergem pe procedura judiciara romaneasca.
Capital: De cand au inceput procedurile pentru recuperarea creantelor asupra grupului de firme Paunescu?
Dan Pazara: Din iunie anul trecut.
Capital: Si de atunci va plimbati prin procese?
Dan Pazara: De atunci ne plimbam prin procese si sper sa ajungem la punctul final cat de repede.
Capital: Cat credeti ca veti recupera din datorie?
Dan Pazara: Cat mai mult. Nu vreau sa comentez. Problema este ce active sunt acolo si ce pot sa execut. Dar sa trecem la un alt caz. Cazul Paunescu este foarte important pentru noi si nu vreau sa comentez mai mult. Speram ca in urmatoarele doua-trei luni sa avem o solutie. Asteptam rezultatul evaluarii la Compania Hoteliera Intercontinental Romania (CHIR), grupul General Consulting & Procurement, IRI si Curierul National SA si cred ca este foarte simplu de analizat. Acestea sunt activele, acestea sunt valorile.
Capital: Economic, lucrurile sunt simple. Dar pasul urmator este cel de executare?
Dan Pazara: Corect. Executare asupra bunurilor pe care putem sa le executam. Si aici este problema.
Capital: Mai exista interes pentru activele Paunescu?
Dan Pazara: Haideti sa generalizam. Activele din Romania nu mai sunt atat de atractive cum erau acum doi ani. Asta e clar. Nu s-au luat masurile care trebuiau luate in 1997, cand investitorii erau foarte interesati de Romania acestia au plecat si n-au revenit. Pentru doua motive: unu – Rusia si pietele din zona; si doi – Romania, deci ne-am facut-o cu mana noastra. Bineinteles ca CHIR este o companie foarte atractiva. Problema este ca noi avem doar 12% din actiunile companiei (care include Hotelul Intercontinental si hotelul Lido – n.r.). Restul de 37% sunt gajate in favoarea altcuiva si sunt intr-un depozitar in Elvetia.
Capital: Ati anuntat recent intentia de a va degreva de o parte din activitatea de recuperare a creantelor, prin incredintarea ei unor institutii financiare. Dar in anumite conditii: o cerinta de capital – minimum 100 miliarde lei – si extindere teritoriala – minimum 40 de filiale. Stiti cate institutii financiare din Romania indeplinesc aceste conditii?r
Dan Pazara: Nu stiu.r
Capital: Atunci cum ati luat aceasta decizie?r
Dan Pazara: Dupa parerea mea, majoritatea sunt banci.r
Capital: Cu capital majoritar de stat.r
Dan Pazara: Da, de stat.r
Capital: Dar nu sunt ele preocupate sa-si recupereze propriile creante?r
Dan Pazara: Da. Initial am optat pentru bancile comerciale. Apoi am spus: „Haideti sa punem institutii financiare”. Deci pot participa si firme de brokeraj care se pot asocia cu banci comerciale mai mici. Nu exista restrictii in a primi consortii. Aici strategia este data de structura portofoliului. Cum v-am spus, 500 de debitori reprezinta 90% din suma de recuperat. Restul de 3.000 sunt societati care au datorii reprezentand mai putin de 10% din total. Sunt societati sau persoane fizice care au datorii de 5.000 – 10.000 de dolari. Eu nici n-am cum sa-i dau telefon lui nea Gheorghita din Suceava sa-i spun: „Da-mi mie vaca, sa-mi recuperez banii”. Deci am nevoie de cineva pentru asta. Sa-i dea telefon lui nea Ghita si sa-i spuna: „Ai sa dai 10.000 dolari la AVAB; eu ma ocup de treaba asta, daca nu-i dai, eu am puterile de la AVAB sa te execut. Sa-ti iau vaca, sa tai vaca, sa vand carnea”. Si daca recuperez un leu mai mult, este un leu mai mult decat recuperez eu acum. r
Capital: Cand ati venit la AVAB, presupun ca simteati foarte bine pulsul pietei. Ati lucrat in domeniu. De ce v-ati asumat acest risc? Gurile rele spun ca pentru Curriculum Vitae (C.V.). Administrarea a peste doua miliarde de dolari nu-i putin lucru. r
Dan Pazara: Da. Unul dintre motive este si acesta. Este un lucru foarte bun pentru C.V. Dar cel mai important lucru era ca eram plictisit. Nu se intampla nimic pe piata de capital din Romania si eram absolut plictisit. A fost o situatie care s-a ivit brusc. In decursul unei saptamani. Eram in biroul unui director. Si m-a intrebat: „Dane, ce mai faci?” I-am spus: „Sunt foarte plictisit ca nu se intampla nimic in Romania” si mi-a cerut un C.V. sa i-l arate premierului Radu Vasile, care cauta un om cu experienta de banca, pentru AVAB. Banca Mondiala i-a impus sa puna un om cu experienta de banca. Era o conditie pentru PSAL partea a doua. I-am dat C.V.-ul, necrezand ca se intampla ceva. N-am mai auzit nimic timp de trei saptamani, si dupa aceea primesc un telefon: „Veniti la ora 17.00 sa va intalniti cu premierul. Cu dl Radu Vasile m-am intalnit o singura data in viata mea, cand am fost in calatoria in Grecia. Am vorbit cred doua secunde cu dansul si l-a sunat pe Radu Stroe caruia r
i-a spus: „decizie prim-ministru – Dan Pazara, sef la AVAB”. Nici nu m-a intrebat daca vreau, daca nu vreau. r
Capital: Dar hotararea fusese luata, cand v-ati lasat C.V.-ul. r
Dan Pazara: Nu era luata, era asa, „hai sa vedem ce se intampla”. Si vreau sa spun ca am invatat lucruri in plus de cand sunt aici. Este o experienta noua, aceea de a lucra pentru o agentie de stat. r
Capital: Inainte de a lucra la AVAB, ati lucrat la Danubius Securities si ati acordat consultanta societatii care administreaza Fondul de Restructurare Dunarea, Administrator Int. Acum, Fondul Dunarea a intrat sub incidenta AVAB. Sunteti multumit de activitatea Administrator Int., pentru ca i-ati mentinut in activitatea de administrare a Fondului?r
Dan Pazara: I-am mostenit. Banca Mondiala a vrut mai intai sa renunte, dar a acceptat ca AVAB sa preia, de la Banca Agricola, participatiile la Fondul Dunarea. r
Capital: Sunteti membru in Consiliul de Incredere al Fondului. Care este situatia recuperarilor? Cum au fost utilizati banii?r
Dan Pazara: Sunt membru in Consiliul de Incredere. Alte comentarii nu fac, deocamdata.r
Capital: Aveti o indemnizatie apropiata de cea care a fost vehiculata in presa si atribuita doamnei Mariuca Vasile? Se vorbea despre 5.000 de dolari. r
Dan Pazara: Nu stiu ce suma primea doamna Mariuca Vasile, dar indemnizatia mea, ca membru in Consiliul de Incredere, este mult sub 5.000 de dolari.r
Capital: Sunteti prieten cu o serie de oameni de afaceri. Printre ei sunt si debitori AVAB. Cum purtati negocierile? De exemplu, cum ati solutionat creanta Amerom Television SRL? Cristi Burci, patronul Prima TV, va este amic. A avut prietenia dintre dumneavoastra si Cristi Burci vreo influenta asupra semnarii contractului cu investitorul care a cumparat creanta?r
Dan Pazara: In primul rand, cred ca a fost etic din punctul meu de vedere sa fac cunoscuta aceasta relatie. Si in prima zi cand am venit la AVAB, chiar din prima secunda, cand primul-ministru a decis sa ma numeasca la AVAB, l-am instiintat de doua lucruri: unu, ca sunt si cetatean american si doi, ca sunt prieten cu unii dintre oamenii de afaceri care au datorii catre AVAB. Dupa ce am venit la AVAB, am dat o nota interna, prin care am facut cunoscut staff-ului institutiei ca in cazul Amerom si in cazul Elvila am relatii personale cu patronii acestor institutii si nu am participat in comisiile de negociere in cazul SBS – AVAB.r
Capital: Elvila a castigat un proces cu AVAB. Ati facut recurs? r
Dan Pazara: Elvila a facut recurs la o sentinta data in favoarea AVAB la Curtea de Apel. A castigat. Noi nu putem sa facem nimic pana nu primim motivarea deciziei, inca nu am pri-mit-o (in data de 26 aprilie a.c. – n.r.).r
Capital: Cat timp a trecut de la pronuntarea sentintei?r
Dan Pazara: A trecut destula vreme. Nu pot sa intervin. Prin avocatul nostru, dl Sulica, am trimis o cerere pentru urgentarea situatiei si asteptam inca motivarea deciziei. Pe acelasi fond, mai este un proces. La Curtea de Apel au fost doua decizii contradictorii; un proces castigat de AVAB, altul castigat de Elvila. Situatia sta astfel: la Curtea Suprema a castigat dl Catarama recursul, iar noi am facut recurs la Curtea de Apel in procesul castigat de dansul. Daca vom castiga, le luam sediul si putem sa-l vindem in executare silita. Dupa aceea, ne uitam in firma sa vedem ce putem sa mai vindem. Eu nu cred ca mai este altceva in acea firma. In orice caz, conturile au fost blocate, iar banii nu s-au mai derulat prin firma aceasta (Elvila International SA- n.r.). In conturi erau 20.000 – 30.000 de marci. Insa cea mai buna metoda si in cazul acesta, si in cazul Paunescu, si in orice caz este negocierea directa cu debitorul, si nu ajungerea la Tribunal.r
Capital: Va mai intalniti cu dl Catarama, in afara orelor de program?r
Dan Pazara: N-am mai vorbit de mult cu dansul.r
Capital: Este suparat?r
Dan Pazara: Este foarte suparat si n-am mai jucat nici table. Obisnuiam sa jucam impreuna table si de multe ori chiar il bateam. Ne-am intalnit de vreo cinci sau sase ori in ultimele sase luni, si discutiile au fost despre table, despre tenis.r
Capital: Credeti ca veti reusi sa aduceti la buget, in acest an, 2.000 de miliarde lei. In primul trimestru ati recuperat 600 miliarde lei, dar suma nu poate fi luata ca o medie trimestriala. Mi-ati vorbit de frisca, si stratul se subtiaza.r
Dan Pazara: Corect. Eu sper ca daca facem ceva cu GCP si sa obtinem niste zeci de milioane de dolari de acolo, chiar putem sa incasam mai mult. In orice caz, eu nu vreau sa plec de la AVAB pana nu recuperez aceasta suma de 2.000 miliarde lei, pentru ca aceasta este o chestiune personala. Domnul Remes spunea: nu 100 milioane de dolari, echivalentul a 2.000 miliarde lei, da-mi 300 milioane. Si i-am zis: „Domnule Remes, va dau cat vreti dumneavoastra, pe hartie, dar in realitate eu va spun ce pot sa fac. Sa nu credeti ca eu nu incerc sa recuperez 500 milioane de dolari, problema e daca pot.tr
r
Carte de vizitar
Dan Pazara s-a nascut in Romania, in anul 1965. La 14 ani a plecat in America, unde si-a continuat studiile. A obtinut masteratul in chimie, in 1989, si un MBA in finante si banci. A lucrat la Solomon Brothers in New York, apoi la Chase Manhattan Bank, tot in New York, si la Wasserttein Perella, prin care a venit in Romania, la Capital SA. Apoi a fost actionar la Danubius Securities, unde mai detine doar o actiune. Din 1999 este secretar de stat la Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Este necasatorit si are doua hobby-uri: pescuitul si jocul de table.
Dan Pazara: „AVAB este un depozit de 2,3 miliarde dolari”
4 mai 2000, 12:00
Ultima modificare în 4 mai 2000, 15:00
Capital: Care este volumul total al creantelor bancare preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare?Dan Pazara, secretar de stat la AVAB: Aproximativ 40.000 miliarde lei, care reprezinta cam 2,3 miliarde de dolari. Avem aproximativ 3.500 de debitori, dintre care primii 500 reprezinta peste 90% din valoarea nominala.Capital: Vedeti institutia pe care o conduceti si altfel decat in cifre? O percepeti, de exemplu, ca pe un depozit de produse second-hand?Dan Pazara: Nu pot sa spun ca este
Etichete: arhiva,
avab,
capital,
Dan Pazara,
dolari,
miliard,
pazara,
putem,
român,
suma
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook