Dan Radu Rușanu, achitat definitiv. ÎCCJ a luat o decizie în cazul fostului șef ASF

Amintim că Dan Radu Rușanu a fost trimis în judecată în 2014 de către procurorii DNA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului, în formă continuată, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

La momentul respectiv, acesta ocupa funcția de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Simultan, în același dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Ilie Carabulea. Acesta a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare, potrivit Mediafax.

În acest context, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, drept nefondate, recursul incident declarat de reclamantul Ruşanu Dan Radu şi recursul principal declarat de Statul Român.

„Detalii soluţie: Decizia nr. 517: Respinge, ca nefondate, recursul incident declarat de reclamantul Ruşanu Dan Radu şi recursul principal declarat de pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor împotriva deciziei nr. 526 A din 23 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Definitivă”, a decis ÎCCJ.

Procesul a început în iunie 2018 la Tribunalul București

În luna iunie a anului 2018, Dan Radu Rusanu a solicitat instanței să oblige Statului Român, prin Ministerul Finanțelor, să achite 904.359,50 lei, reprezentând cheltuieli judiciare, respectiv onorarii de avocați, efectuate în cadrul dosarului penal nr. 2827/2/2014, care a durat 3 ani și 4 luni.

Acesta a argumentat că faza de urmărire penală a presupus audierea repetată a sa în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Conform declarației respective, au fost acordate 45 de termene de judecată în fața Curții de Apel București și 19 termene de judecată în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mai mult, în faza judecății au fost audiați 13 inculpați și 75 de martori iar materialul probator a fost format din înscrisuri, interceptări telefonice, percheziții domiciliare și informatice.

Din acest motiv, susține Dan Radu Rușanu, cuantumul onorariilor plătite au fost justificate de complexitatea cauzei și de activitatea desfășurată de avocații care l-au reprezentat, în principal avocatul Marian Nazat.

Decizia luată de Curtea de Apel București

Astfel, Curtea de Apel București a hotărât să admită în parte acţiunea și să oblige Statul Român să îi plătească lui Dan Radu Rușanu suma de 70.000 lei. Aceasta reprezintă cheltuieli judiciare, sub forma onorariilor avocaţilor, efectuate în cadrul dosarului penal nr. 2827/2/2014.

În motivarea soluției, instanța a arătat că, pe parcursul procesului penal, reclamantul a afirmat că a beneficiat de reprezentare/asistență juridică din partea mai multor apărători aleși, achitând onorarii în cuantum total de 904.359,50 lei, respectiv 726.104 lei în faza de urmărire penală și 178.600 lei în faza de judecată.