Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat de procurori.
Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a declarat miercuri, la ieşirea din sediul DNA, că are calitatea de suspect în dosarul legat de contracte cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
El a precizat că acuzaţia este de complicitate la abuz în serviciu.
'Da, am calitatea de suspect în dosar. (…) Eu vă spun cu certitudine, că vin de la audieri, că nu s-a pomenit numele Victor Ponta absolut deloc. Nu există nicio legătură între dânsul şi acestea', a afirmat Şova, răspunzând unei întrebări legate de o posibilă implicare a premierului în acest caz.
Senatorul a menţionat că este vorba de un dosar în legătură cu contracte de la Rovinari şi Turceni.
'Domnii procurori ne-au adus la cunoştinţă care sunt problemele. Sunt legate de trei din contractele cu Rovinari şi Turceni. S-au cerut nişte lămuriri, o să le aducem la cunoştinţă lămuririle, documentele. (…) Au fost dosarele prin care am reuşit să salvăm de la faliment Rovinari şi Turceni în procesele cu ICM şi o creanţă care exista între Turceni, dacă nu mă înşel, şi Electrica cu privire la o serie de plăţi', a susţinut Şova.
Întrebat dacă a reuşit să obţină aceste contracte prin intervenţia lui Ponta care era partener cu cabinetul său de avocatură, Şova a răspuns că nu şi că nu s-a pus această problemă nici de către procurori.
Potrivit lui Şova, onorariul a fost proporţional, respectiv 1-2% din ce s-a obţinut, fiind un onorariu de succes.
El a negat şi că o parte din bani s-ar fi dus către cabinetul de avocatură al lui Ponta. 'Nici Blejnar n-a înţeles aşa ceva', a adăugat Şova, care a precizat că a dat explicaţii privind acest lucru încă din 2008.
Dan Şova a menţionat că procedura de selecţie a firmei sale a fost transparentă şi s-a făcut prin cerere de ofertă, participând mai multe firme de avocatură.
'(Procurorii – n.r.) vor să înţeleagă împrejurarea în care s-au încheiat aceste trei contracte, ţinând cont că exista un contract-cadru. (…) E o practică obişnuită la toate firmele de avocatură din România', a spus senatorul PSD.
Dan Şova a afirmat că demisia sa din funcţia de ministru nu are nicio legătură cu acest dosar.
'Nici nu ştiam că există. Am înţeles că urmărirea penală s-a început în 30 iulie, iar eu mi-am dat demisia în 24 iunie', a subliniat el, explicând încă o dată că motivul demisiei a fost numirea ca purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale.
Şova a adăugat că nu crede că acest dosar îi va pune în pericol cariera politică şi că nu va afecta campania lui Victor Ponta la Preşedinţie. 'Sunt fapte dinainte să am legătură cu politica', a explicat el.
Dan Şova a adăugat că nu vede nicio coincidenţă între începerea urmăririi penale în dosar şi evenimentele electorale din acest an.
'E dreptul procurorilor. Au avut o sesizare, indiferent de când au avut-o, o cercetează, noi răspundem şi lămurim. (…) Nu am dat declaraţie, după ce vom studia dosarul. (…) Nu îmi e teamă de nicio anchetă, oricine are dreptul să sesizeze Parchetul, (…) iar eu ca orice cetăţean al României trebuie să răspund', a conchis Şova. AGERPRES