Ideile lui Dan Șucu pentru rezolvarea problemelor României
Unul dintre oamenii de afaceri de succes din România, Dan Șucu, vine cu soluții pentru rezolvarea problemelor actuale cu care se confruntă România. Președintele Confederației Patronale Concordia spune, printre altele, că administraţia trebuie reformată şi simplificată, risipa oprită, ANAF-ul digitalizat, iar Guvernul, la fel ca orice firmă privată, trebuie să-şi construiască bugetul după posibilităţi, şi nu după nevoi.
„Mesajul nostru este simplu. Trebuie reformată şi simplificată administraţia, oprită risipa, digitalizat ANAF-ul. Guvernul, la fel ca orice firmă privată, trebuie să-şi construiască bugetul după posibilităţi, şi nu după nevoi.
Ştim cu toţii că posibilităţile sunt întotdeauna limitate, pe când nevoile au fost şi vor fi infinite. Nu acest Guvern şi nu această coaliţie au inventat modul arbitrar de a lua decizii. Modul acesta de lucru este împământenit de un sfert de secol, dar acestui Guvern şi acestei coaliţii îi cerem să-l oprească”, a afirmat patronul Mobexpert, conform unui comunicat.
Se cere transparența Guvernului
Dan Șucu spune că pentru eliminarea facilităților fiscale, Guvernul nu a prezentat niciun studiu de impact la adoptare. Rezultatul economic al acestor facilităţi nu a fost estimat şi prezentat de nimeni, a spus actualul finanțator al Rapidului. Șucu a cerut Guvernului să nu mai ignore opiniile Consiliului Fiscal. Și nici pe cele venite din partea Consiliului Economic şi Social.
„Acum, la fel de arbitrar precum le-a introdus, Guvernul doreşte să le elimine şi fundamentează decizia aritmetic, simplist. Totul este făcut pe grabă, totul este urgent, arbitrar! Solicităm Guvernului să nu mai eludeze Legea Dialogului Social şi să dialogheze aşezat. Fără grabă, cu cifre şi argumente în faţă, cu confederaţiile patronale reprezentative. Solicităm, de asemenea”, a adăugat Dan Şucu.
Reprezentanţii organizaţiei susţin că este greu să fie de acord cu o creştere a procentului veniturilor în PIB. Câtă vreme banii nu sunt cheltuiţi responsabil, ANAF nu combate evaziunea. Aplicarea legii este opţională şi bugetele sunt construite plecând de la nevoi şi nu de la posibilităţi.
„Această lipsă de încredere poate să fie corectată doar dacă politicienii decid, în sfârşit, să spună stop-joc. Fără risipa banilor publici, fără impunitate în faţa legii, fără evaziune fiscală, ci cu digitalizarea ANAF, evaluări ale cheltuielilor conform normelor OCDE, reformă administrativă din temelii şi un nou Cod Fiscal simplu, predictibil, fără portiţe, pentru o Românie cu ambiţii regionale. Situaţia în care ne aflăm este rezultatul unor decizii politice, nu doar ale acestui Guvern, ci ale tuturor guvernelor României, fiind imperativ ca politicienii să îşi asume responsabilitatea şi să comunice paşii pe care îi vor lua pentru eficientizarea aparatului de stat şi eliminarea risipei”, se mai precizează în comunicat.