Dan Şucu aşteaptă ca noul guvern să încurajeze munca şi să înţeleagă că rostul banului este în buzunarul celui care îl produce.
Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.
Capital: Care credeţi că va fi impactul creşterii salariului minim şi cum vă afectează pe dumneavoastră sau businessul pe care îl conduceţi?
În ceea ce priveşte majorarea salariului minim, nu există impact direct pe bugetul companiei, pentru că salariile oferite de compania pe care o reprezint depăşesc această sumă. Nu văd un impact direct nici asupra companiiilor cu care interacţionez.
Capital: Enumeraţi cinci priorităţi pe care le consideraţi necesare domeniului în care activaţi şi care ar trebui implementate în decursul acestui an.
Cred că noul Guvern ar trebui să încurajeze munca şi libertatea economică e individului. Locul banului e în buzunarul celui care l-a produs. Orice ban care pleacă din buzunarul celui care l-a produs trebuie să aducă un beneficiu contribuabilului.Toate Executivele care nu încurajează munca şi independenţa economică sunt iresponsabile. Subordonarea electoratului prin ajutoare multiple către persoane care nu se califică este neproductivă, guvernul trebuie să pună la munca electoratul.
Capital: Ce măsuri consideraţi că nu ar fi trebuti luate?
În ceea ce priveşte eliminarea plafonării plăţii CAS şi CASS, cred că măsura este un semnal de alarmă. Aceeaşi persoană primeşte acelaşi lucru, respectiv acelaşi serviciu, dar plăteşte de cinci ori mai mult. Asta e un lucru anormal. Nu e normal ca cel care are bani să plătească pentru acelaşi produs de 10 chiar 20 de ori mai mult ca un om care câştigă mai puţin. Merge în contradicţie cu ce am spus că locul banului e în buzunarul celui care l-a muncit.
Cred că prioritatea guvernului ar trebui să fie încurajarea muncii şi a productivităţii, şi a formării de locuri de muncă şi nu în sistemul de stat.
Într-o primă fază, pachetul anunţat şi asumat de noul guvern pare mult prea stufos în favoarea unei zone birocratice care e deja prea mare. Faptul că majoritatea guvernanţilor nu au lucrat în privat ci doar la stat, e îngrijorător pentru că nu pot vedea lucrurile decât dintr-o singură perspectivă.