Într-o conferință de presă organizată cu ocazia preluării portofoliului de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, însoțit de Florin Cîțu au vorbit despre situația în care PNRR se află în prezent.

Mai exact, noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, anunță că nu va fi făcută nicio modificare în proiectele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. La rândul său, Florin Cîțu l-a numit pe acesta ”gardianul PNRR și al reformelor din PNRR”.

„Este misiunea domnului ministru să fie gardianul PNRR și al reformelor din PNRR. Să se asigure că tot ceea ce am pus acolo se va face”, a spus Florin Cîțu.

„Suntem gardianul PNRR la Ministerul Investițiilor și proiectelor europene și din acest punct vedere vreau să transmit încă o dată acest mesaj, ferm, clar, nu se schimbă nimic din PNRR. În 2023 este momentul în care o să facem o analiză a proiectelor, dar reformele rămân așa cum sunt”, a declarat Dan Vîlceanu.

În ceea ce privește data la care România ar urma să încaseze primii bani, Vîlceanu preczează că primele sume vor ajunge în luna decembrie. Este vorba despre un avans din PNRR de 3,9 miliarde de euro.

Când va primi România banii pentru PNRR

Totodată, noul ministru și-a exprimat speranța că restul banilor vor intra în continuare, fără nicio emoție.

„Banii din PNRR vor veni în luna decembrie. Este vorba de 3,9 miliarde de euro, care reprezintă avans din PNRR. Mai avem de adoptat Ordonaţa de Urgenţă privind fluxurile financiare, iar în ceea ce priveşte partea de granturi am aprobat deja un memorandum. Mai avem de adoptat un memorandum pe partea de împrumuturi, dar nu am emoţii că nu vor intra aceşti bani. Singura problemă aşa cum am spus şi în cadrul audierilor este că trebuie decis modul în care cheltuielile din acest avans sunt înregistrate în contabilitate”, a declarat Dan Vîlceanu.

Un alt subiect abordat de noul ministru a fost introducerea unei taxe pe poluare, prevăzută atât în PNRR, dar şi în programul de guvernare. În acest context, Vîlceanu a declarat că nu este nimic stabilit, adăugând că „mai degrabă trebuie să gândim acel mecanism: „poluatorul plăteşte”.

„Avem nevoie de schimbări legislative ca să putem trage aceşti bani şi să aducem la bun sfârşit acest PNRR şi foarte multe dintre ele se vor întâmpla în Parlament”, a adăugat el.

Acesta a vorbit și despre majorarea impozitelor locale, precizând că în PNRR este prevăzută o schimbare a modului de evaluare a clădirilor. Mai exact, valoarea pentru clădiri va fi aceași indiferent de locul unde se află, fără a mai exista diferențe mari.

„Indiferent dacă ai o clădire în centrul Bucureştiului sau în centrul unei localităţi mai mici din ţară, acea valoare pentru clădiri similare este aceeaşi. Este anormal, pentru că o clădire din centrul Bucureştiului este mult mai valoroasă şi are o valoare mult mai mare.

Şi aici putem face ajustări şi să fie luată în considerare valoarea de piaţă a clădirii, pentru că locul unde este aşezată clădirea respectivă contează foarte mult când stabileşti valoarea. (…) Impozitele le stabileşte autoritatea locală, doar modul în care este evaluată clădirea se schimbă. Dacă va creşte valoarea unei clădiri din Bucureşti, poţi rămâne la acelaşi impozit cu condiţia ca autoritatea locală să micşoreze cota de impozit. Are posibilitatea asta”, a adăugat Dan Vîlceanu.