Dan Voiculescu a primit sentința. Decizia definitivă luată de Curtea de Apel București

Dan Voiculescu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Dan Voiculescu răsuflă ușurat după decizia definitivă a Curții de Apel București, care confirmă decizia anterioară a Tribunalului București. Despre ce este vorba mai exact?

Suspendarea recuperării prejudiciului în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu validată de Curtea de Apel București

Curtea de Apel București a validat recent, printr-o hotărâre definitivă, suspendarea recuperării prejudiciului în dosarul ICA al omului de afaceri Dan Voiculescu, confirmând decizia anterioară a Tribunalului București.

Această hotărâre a fost adoptată marți, într-un complet format din judecătoarele Ana Elena Dobre și Ramona Feurdean, ca urmare a contestației înaintate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), transmite g4media.ro.

Decizia de suspendare a recuperării prejudiciului a fost luată în contextul cererii de revizuire a verdictului final din dosarul lui Dan Voiculescu. În februarie 2024, judecătorul Sterică Toma a admis această cerere de revizuire, generând astfel necesitatea reexaminării cazului.

Anterior, în luna mai 2024, Tribunalul București a dispus suspendarea executării sentinței penale pronunțate inițial în 2013, hotărârea nefiind definitivă la acel moment.

„În temeiul dispoziţiilor art.460 alin.1 C.proc.pen. dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012” se arată pe portalul instanțelor.

Acum, însă, prin validarea Curții de Apel București, suspendarea devine definitivă, ceea ce pune temporar pe pauză procesul de recuperare a prejudiciului.

Doar 18 milioane de euro au fost recuperate

În dosarul ICA, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în 2014, însă a fost eliberat condiționat după 3 ani. Statul român a reușit, până în prezent, să recupereze doar o mică parte din prejudiciul total de 60 de milioane de euro.

Conform datelor oferite de ANAF, până în martie 2021 au fost recuperate aproximativ 41,4 milioane de lei, echivalentul a 8,4 milioane de euro. În plus, alte 10 milioane de euro au fost recuperate din profiturile obținute de Dan Voiculescu cu banii furați, prin confiscarea unor imobile, cum ar fi fostul sediu al Antenelor și alte proprietăți.

„Referitor la cuantumul sumelor încasate ca urmare a măsurilor întreprinse în dosarul penal nr. 25497/3/2012, vă informăm că totalul sumelor recuperate până la data de 08.03.2021 este de 41.466.768 de lei”, se arată într-un răspuns ANAF trimis la solicitarea Economedia în martie acest an.

Deși s-au realizat progrese în recuperarea prejudiciului, această sarcină continuă să fie dificilă din cauza litigiilor prelungite deschise de Dan Voiculescu. Printre imobilele confiscate, turnul Grivco și alte proprietăți nu au fost valorificate complet, iar procesele legate de acestea împiedică finalizarea recuperării prejudiciului.

În pofida măsurilor luate de autorități, inclusiv confiscarea unui cont din Cipru, recuperarea integrală a prejudiciului rămâne o provocare.