Dan Voiculescu anunță soluția ideală pentru ca România să scape de criză. Fondatorul Antenelor spune că țara noastră nu are nicio șansă să se redreseze economic dacă nu ia măsuri fără precedent. Voiculescu spune că firmele trebuie să primească un ajutor de cinci miliarde de euro pentru a supraviețui.
Dan Voiculescu propune Guvernului o soluție pentru evitarea crizei economice după pandemia de coronavirus. Fondatorul Antenelor spune că singura șansă este ca toate companiile românești să primească un pachet financiar de cel putin 5 miliarde de euro!
Dan Voiculescu, propuneri de ultimă oră
„În urmă cu două săptămâni, avertizam că un tsumani economic este iminent. Din păcate, evoluțiile din ultima perioadă au confirmat această predicție.
Criza economică declanșată de pandemia de Coronavirus se anunță mai dură decât cea din 2007-2008 din cel puțin două motive:
scăderea activităților economice este incomparabil mai abruptă și atinge, aproape simultan, toate economiile mondiale (de aici și comparația cu un “tsunami”). În 2007-2008, încetinirea economică globală s-a produs gradual și cu diferențe relevante între diferitele spații geografice.
criza umanitară și necesitățile de prevenție reduc semnificativ posibilitățile de a revigora sectoarele economice vulnerabile.
În aceste condiții, învățând din experiența anterioară și înțelegând intensitatea crizei actuale, statele guvernate responsabil au anunțat, în regim de urgență, ajutoare semnificative pentru susținerea companiilor naționale. Este mult mai eficient să se prevină un colaps economic general, decât să se încerce, ulterior, resuscitarea unui sistem deja prăbușit.
Astfel, cancelarul Germaniei a anunțat acordarea unui ajutor în valoare de 550 de miliarde de euro, prin intermediul Băncii de dezvoltare aflată în administrarea statului german (KFW), pentru a sprijini companiile vulnerabile astfel încât “nicio companie viabilă, niciun loc de muncă să nu se confrunte cu probleme” (Peter Altmaier, Ministrul Economiei).
Intervenții similare au fost anunțate de cele mai importante economii mondiale.
În mod evident și România trebuie să acționeze, cât mai rapid, în aceeași direcție. Prin intermediul CEC, companiile românești ajunse în acută dificultate din cauza pandemiei de Coronavirus, trebuie să primească întreg sprijinul de care au nevoie. Concret, ar fi necesar un pachet financiar de minim 5 miliarde de euro, pus la dispoziția agenților economici.
Cifra este calculată ținând seama de PIB-ul României și de ponderea economică a sectoarelor aflate în dificultate: turism, restaurante, artă, divertisment, învățământ particular, servicii în general. Pentru a preveni falimente și concedieri (deja anunțate de sute de companii private mici și mijlocii) acest ajutor ar trebui să devină funcțional până la sfârșitul săptămânii în curs.
În lipsa unei astfel de măsuri, din cauza declinul economic abrupt, pe fondul scăderii semnificative a taxelor și impozitelor încasate, riscăm ca, în timp, bugetul public să devină insuficient pentru a acoperi angajamentele asumate.
Această proiecție este susținută de date economice evidente. Falimentele, reducerea cifrelor de afaceri și a numărului de angajați determină presiuni grave asupra bugetului prin reducerea masei de colectare și prin creșterea necesităților de asistență socială (șomaj).
Înțelegând această realitate, pentru a evita eventuale curbe de sacrificiu impuse în sectorul bugetar și în sistemul public de pensii, este necesară o intervenție rapidă și determinată, atât la nivel macroeconomic cât și, punctual, în sectoarele cele mai vulnerabile.
Prin abordări rapide, determinate și inteligente, România poate depăși cu bine actuala criză. În caz contrar, chiar și după reducerea epidemiei de Coronavirus, vor fi necesari între 3 și 5 ani pentru a recupera prăbușirea economică din această perioadă”, a scris Voiculescu pe blogul personal.