Dan Voiculescu, la un pas să scape de condamnare

Luni, 12 februarie, Tribunalul București a luat o decizie crucială în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), cunoscut sub numele de dosarul „Telepatia”. Instanța a admis în principiu cererea de revizuire formulată în acest dosar, deschizând calea pentru ca cele 12 persoane condamnate, printre care se află și Dan Voiculescu, să scape de condamnări, după 10 ani de la sentințele definitive.

Decizia a fost anunțată în urma unei cereri de revizuire formulată de Sandu Jean Cătălin împotriva sentinței penale pronunțate în 2013 de Tribunalul București și confirmate definitiv în 2014 de Curtea de Apel București. Această admitere în principiu a cererii de revizuire este rezultatul unei munci susținute, conform avocatului Dan Chitic, care a subliniat rolul determinant al eforturilor depuse în acest sens.

În baza art.459 alin.4 C.proc.pen. cu ref. la art.453 alin.1 lit.b C.proc.pen. admite în principiu cererea de revizuire formulată de SANDU Jean Cătălin împotriva sentinţei penale nr.701/26.09.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012. Fixează termen de judecată la data de 22.05.2024, ora 12,30, CF39, pentru când vor fi citaţi petentul revizuent şi intimaţii. Definitivă. Pronunţată astăzi, 12.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţie, prin mijlocirea grefei instanţei, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Dan Voiculescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Dosarul va merge la rejudecare

Avocatul Dan Chitic a anunțat pe rețelele de socializare că soluția cu privire la admisibilitatea în principiu a dosarului de revizuire a „cazului Telepatia” a fost pronunțată astăzi. Cererea de revizuire formulată de Sandu Jean Cătălin împotriva sentinței penale nr.701/26.09.2013 pronunțată de Tribunalul București, Secția I Penală, definitivă prin decizia penală nr.888/08.08.2014 a Curții de Apel București, Secția II Penală, în dosarul nr.25497/3/2012 a fost admisă în principiu.

„Asta înseamnă că dosarul va merge la rejudecare și, implicit, că infama hotărâre pronunțată de Camelia Bogdan nu va mai produce efecte (cel puțin) pe latură penală ca efect a intervenirii prescripției.

Adică s-a făcut dreptate pentru cele 13 persoane condamnate pe nedrept pentru a se putea pune în operă răzbunare lui Băsescu împotriva lui Dan Voiculescu. Cert, unii au murit deja (îl amintesc aici doar pe regretatul Gheorghe Mencinicopschi), grav bolnavi după anii de pușcărie executați, dar tot rămâne un act de dreptate, fie și post mortem.

Nimic din toate astea nu sunt ciudate … ci rezultatul unei munci susținute timp de ani de zile a maestrului Adrian Georgescu și, cu voia dvs, a subsemnatului (în apărarea domnului Nicolae Vlad Săvulescu), o muncă în urma căreia elementele de fals și mărturie mincinoasă a “expertei DNA” Aurelia Nicolae au fost expuse și au dus la admiterea în principiu a revizuirii de către judecătorul Toma Sterică Dan (dignus est!)”, scrie avocatul Dan Chitic pe Facebook.

Potrivit articolului 453 alin. (1) lit. b din Codul de procedură penală, admiterea cererii de revizuire a avut la bază constatarea că hotărârea inițială s-a întemeiat pe declarații false și mărturii mincinoase, influențând soluția pronunțată.

Această decizie a instanței înseamnă că dosarul va fi rejudecat, iar hotărârea anterioară, inclusiv confiscarea bunurilor și recuperarea prejudiciului, ar putea fi anulate. Printre cei condamnați în acest dosar se numără Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi, iar anularea condamnărilor vine după ani de luptă în instanță.

Condamnările din dosarul privatizării ICA

  • Dan Voiculescu: 10 ani închisoare
  • Gheorghe Mencinicopschi: 8 ani închisoare
  • Corneliu Popa: 8 ani închisoare
  • Sorin Pantiș: 7 ani închisoare
  • Vlad Nicolae Săvulescu: 6 ani închisoare
  • Jean Cătălin Sandu: 6 ani închisoare
  • Flavius Pop: 5 ani închisoare
  • Constantin Baciu: 4 ani închisoare cu suspendare
  • Gheorghe Sin: 4 ani închisoare cu suspendare
  • Vica Ene: 3 ani închisoare cu suspendare
  • Grigore Marinescu: 3 ani închisoare cu suspendare
  • Petre Alexandru: 3 ani închisoare cu suspendare