Vestea nopții despre Dan Voiculescu. Dezvăluirea la care nimeni nu se aștepta, după atâția ani

Dan Voiculescu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ovidiu Puțura a declarat în emisiunea „Statul Paralel” că judecătorul Stan Mustață i-a povestit înainte de a deceda despre presiunile care au fost exercitate asupra sa pentru a-l condamna pe Dan Voiculescu.

Culisele statului paralel. Cum a fost condamnat Dan Voiculescu. Cine a făcut presiuni

Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura a făcut dezvăluiri șocante despre presiunile care s-au făcut asupra judecătorului Stan Mustață pentru a-l condamna pe profesorul Dan Voiculescu, deși Mustață îi spusese că nu are dovezi pentru o condamnare.

Ovidiu Puțura, fost secretar de stat, a relatat în emisiunea „Statul Paralel” de la Realitatea Plus că, în opinia sa, era surprinzător faptul că o persoană despre care discutase ce urma să facă peste două-trei luni a decedat. Potrivit lui Puțura, nu părea că persoana respectivă se afla într-o stare gravă de sănătate în momentul în care l-a văzut, asta întâmplându-se cu câteva ore înainte de deces.

Puțura a explicat că persoana în cauză i-a spus că primise un dosar cu Dan Voiculescu și, după ce l-a examinat, nu a găsit elemente suficiente pentru a emite o condamnare. Aceasta i-a spus că i s-a cerut să dea o condamnare mare, de 10 ani, dar că a refuzat să facă asta. Deși nu a precizat cine i-a cerut condamnarea, persoana respectivă i-a relatat că, după refuzul său, a fost chemată la conducere.

Acolo, potrivit spuselor lui Puțura, persoana a întâlnit un domn de la SRI, pe care el l-a identificat ca fiind Dumitru Dumbravă.

Acesta i-ar fi cerut să explice de ce nu putea să emită condamnarea, iar ulterior i-ar fi spus că trebuia să găsească o soluție și să ofere o condamnare. În plus, persoana respectivă i-a povestit lui Puțura că avea un coleg judecător, foarte apropiat de domnul respectiv, care i-a spus că trebuie să condamne pe cineva la 10 ani de detenție, chiar dacă nu avea dovezi.

Judecătorul a murit în condiții dubioase

Conform fostului judecător, era suficient un simplu denunț pentru ca dosarul să fie considerat practic rezolvat.

„Erau documente despre judecători și procurori, din viața lor personală, foarte multe chestiuni erau trecute acolo pentru că SIPA asta făcea înainte. Judecătorii și procurorii erau foarte bine organizați, nu atât de mult la muncă, cât în afară muncii. Că să știm despre oameni ce vulnerabilități au.

Monitorizările de la SRI nu veneau în sensul juridic. De la SRI spuneau: „Ăsta e un om rău, știm noi ce a făcut că l-am urmărit.” Și se crea o poveste despre un anumit personaj. Personajul respectiv era foarte negru zugrăvit acolo, iar această notă, că era o notă informativă, o arătau judecătorului să fie convins că face un lucru bun.

Adică noi chiar dacă nu avem probele… Astea erau plicurile galbene. Acolo în plicul galben nu scria 7 ani, 5 ani… Doar pe bilețele. Și bilețelele doar se arătau și se luau, nu rămâneau acolo. În schimb, pe notă i se arăta o poveste: uite cine e ăla, ce a făcut…”, a spus Ovidiu Puțura, potrivit Antena 3.

Judecătorul Stan Mustață este considerat o victimă a așa-numitului „stat paralel”, care ar fi fost condus de Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, sub îndrumarea lui Traian Băsescu. Mustață, care activa la Curtea de Apel București, a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de detenție pentru luare de mită și constituirea unui grup infracțional.

A fost arestat în aprilie 2014 și a decedat în august 2018. Se susține că judecătorul a fost „executat” pentru că se ocupa de dosarul ICA, cunoscut și sub denumirea „Telepatia,” și a refuzat să-l condamne pe Dan Voiculescu.

Mustață a murit după ce a fost transferat în mod repetat între penitenciarele Rahova, Giurgiu și Jilava, precum și în diferite spitale, timp de cinci săptămâni. La finalul acestui „traseu al morții,” medicii de la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” au constatat decesul său și au sesizat autoritățile, exprimându-și indignarea față de modul în care a fost tratat.