Dan Voiculescu critică asaltul asupra magistraţilor: Totul a explodat pe vremea lui Băsescu! Eliminarea pensiilor speciale e doar ultimul pas

Într-o postare pe blogul personal, Dan Voiculescu dezbate subiectul eliminării pensiilor speciale pentru magistraţi. Subliniind că nu vrea să apere pe nimeni, Voiculescu arată că eliminarea pensiilor speciale doar pentru anumite categorii şi pentru altele nu este un lucru inacceptabil. În plus, fostul senator îl atacă şi pe Traian Băsescu, în mandatul căruia s-a generalizat presiunea pusă pe independenţa magistraţilor din România.

“În aceste zile, magistrații reclamă presiunea politică asupra propriului statut. Fenomenul nu este nou. S-a resimțit, mai mult sau mai puțin evident, sub aproape toate guvernările care s-au succedat în ultimii 30 de ani.

Moștenind o tradiție cu vechi accente autoritariste, cei mai mulți deținători ai puterii politice din România au avut constant reflexul de a-și lărgi prerogativele în detrimentul celorlalte puteri fundamentale și al democrației, în general.

Însă, începând cu anul 2005, cu primul mandat al lui Băsescu Traian, ingerințele politicului asupra justiției s-au generalizat. În regimul protocoalelor secrete, s-a creat un întreg sistem de presiune asupra independenței magistraților. În presă s-au dezbătut cazuri concrete în care magistrații primeau “indicații” asupra soluțiilor care “se potriveau” cu interesele puterii politice.

De altfel, înregistrarea audio, necontestată nici măcar de protagonist, prin care Băsescu Traian povestește cum “dezbătea” soluția “dosarului Voiculescu”, cu judecătorul de caz și șeful unui serviciu secret, constituie o probă copleșitoare referitoare la intervenția politicului în justiție. Dincolo de orice simpatii și antipatii politice, într-un stat democratic serios o astfel de dovadă ar fi declanșat un veritabil cutremur instituțional.

În mod evident, cazul invocat nu a fost o excepție. Între 2005 și 2014 s-a creat și s-a consolidat precedentul supremației politicului în raport cu Justitia. Iar rezultatele se văd inclusiv în aceste zile când, într-un consens parlamentar rarisim, pensiile magistraților au fost reduse semnificativ.

Înțelegând necesitatea corectării discrepanțelor din sistemul public de pensii, este, totuși, inacceptabil ca eliminarea pensiilor speciale să se aplice, izolat, doar în cazul anumitor categorii profesionale, în timp ce altele continuă să beneficieze de un statut aparte. Sau, dacă anumite categorii profesionale merită o reglementare specială, de ce nu s-ar încadra și magistrații între acestea?

Poate că, la Curtea Constituțională, eliminarea pensiilor speciale ale magistraților va fi respinsă. Dar chiar și așa, dacă nu va avea loc o schimbare fundamentală, atât la nivelul mecanismelor instituționale, cât și la nivelul mentalităților, echilibrul dintre justiție și politic nu va fi restabilit.

O ultimă precizare. Această analiza nu este menită “să apere” pe nimeni. În cele din urmă, cred că magistrații vor găsi soluțiile optime pentru a-și promova eficient drepturile. Iar din perspectiva mea, particulară, consecințele presiunilor politice asupra justiției și-au făcut deja efectul.

Însă, dacă ne raportăm obiectiv la prezentul și viitorul societății noastre, avem responsabilitatea de a combate răul, de a nu accepta, fără reacție, încă un precedent negativ ale cărui efecte le vom suporta toți, mai devreme sau mai târziu.”, scrie Dan Voiculescu în postarea de pe blogul său.