Președintele Klaus Iohannis are mai mulți consilieri noi

Președintele Klaus Iohannis a angajat în ultima perioadă mai mulți consilieri. Unul dintre aceștia este și o fostă judecătoare implicată în condamnarea lui Dan Voiculescu.

Printre consilierii prezidențiali angajați de Klaus Iohannis în ultima perioadă se evidențiază un diplomat și o fostă judecătoare implicată într-un caz sonor.

Una dintre cele mai notabile numiri este cea a Grațielei Monica Constantin, fostă judecătoare la Tribunalul București și persoana care a emis sentința de 5 ani de închisoare împotriva lui Dan Voiculescu în cadrul dosarului privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Din luna februarie 2024, Grațiela Monica Constantin ocupă poziția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale.

Grațiela Monica Constantin, în vârstă de 54 de ani, s-a pensionat la cerere încă din 2018, printr-un decret semnat tot de Klaus Iohannis. În cursul ultimului an, Grațiela Constantin a primit 273.900 de lei de la Casa de Pensii București, echivalentul a 22.825 de lei lunar.

În plus, a obținut 74.335 de lei ca urmare a unor hotărâri judecătorești referitoare la venituri sau despăgubiri. Soțul său lucrează la un cabinet stomatologic și a avut un venit anual de 48.000 de lei.

Noua consilieră a președintelui locuiește într-un apartament cu o suprafață de 74 de metri pătrați și deține patru automobile (două Dacia Logan, un Ford Puma și un Volkswagen). În conturile sale bancare, Grațiela Constantin are aproximativ 750.000 de lei și 2.000 de euro, iar alți 25.000 de lei sunt investiți în titluri de stat, scrie Fanatik.

klaus iohannis
Klaus Iohannis / SURSA FOTO: Dreamstime

Grațiela Constantin este judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu

Grațiela Constantin l-a condamnat pe Dan Voiculescu la închisoare, după ce acesta a fost găsit vinovat de spălare de bani pe 26 septembrie 2013. Fondatorul trustului Intact a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Mai târziu, decizia a fost confirmată de Curtea de Apel București, care a majorat pedeapsa la 10 ani de închisoare.

Condamnarea a avut loc după mai bine de cinci ani de procese și numeroase amânări. În argumentarea sentinței, judecătoarea a subliniat că „scopul educativ-preventiv al pedepsei ce va fi aplicată inculpatului poate fi atins numai prin privarea sa de libertate” și a atras atenția că inculpatul a tergiversat cauza prin „pierderea în mod intenționat a calității de senator”.

Pe parcursul desfășurării procesului ICA, Dan Voiculescu a demisionat de trei ori din parlament, după ce a candidat de tot atâtea ori. Ca urmare, cauza a fost transferată între Curtea Supremă și Tribunal, în funcție de statutul politic al acestuia în momentul respectiv.

Ce alte numiri au fost făcute în echipa lui Iohannis?

De asemenea, printre noii consilieri ai președintelui Klaus Iohannis se numără și George Gabriel Bologan, fostul ambasador al României în Regatul Spaniei. Acesta revine acum în țară pentru a-și desfășura activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale.

El este cunoscut drept un profesor asociat la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității de Vest din Timișoara și este și doctorand la Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității de Stat Babeș Bolyai.

Pe lângă numirea lui Bologan, echipa de la Cotroceni s-a completat și cu alte nume. În luna februarie, Lenuța Cobuz s-a întors la Administrația Prezidențială, ea având deja o experiență anterioară în această instituție, între anii 2015 și 2022, când a activat în funcția de șefă a biroului juridic.

De asemenea, Ștefan Porubin, care anterior a ocupat funcția de Consilier juridic superior la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, s-a alăturat și el echipei de la Cotroceni a președintelui Klaus Iohannis.

În ianuarie, președintele Iohannis a adus-o de la Ministerul Transporturilor pe Teodora Sârbulescu, care a ocupat poziția de manager public.