Până acum, la BCR au fost circa 1.000 de solicitări valide de la clienții băncii care au apelat la darea în plată și toate au fost acceptate, însă inițiatorii acestei legi, nu și-au atins obiectivul. Declarația îi aparține Danei Demetrian, vicepreședintele executiv al BCR, care a adăugat și că sunt circa 300 de notificări care nu sunt valide, totuși.
În primele luni de la intrarea în vigoare a Legii, pentru a-şi reduce riscurile, băncile şi-au înăsprit condiţiile de creditare. Astfel, în piaţă s-au putut observa două reacţii. Unele instituţii bancare au majorat substanţial atât avansul cât şi dobânzile, în timp ce altele au preferat să nu modifice dobânzile şi să ajusteze avansul la un nivel care poate fi foarte uşor de absobit de piaţă. Prin urmare, în luna mai, deja ofertele băncilor nu mai erau accesibile tuturor, în contextul în care avansul cerut clienţilor a ajuns, la unele bănci, chiar şi la 40%. În acelaşi timp, clienţii s-au împărţit în două tabere. Unii, speriaţi că le va fi blocat accesul la creditare, au hotărât să cumpere cât mai repede o locuinţă, în timp ce alţii s-au decis să aştepte, mizând pe faptul că vor scădea preţurile locuinţelor ca efect colateral al Legii. ”Legea privind darea în plată a imobilelor a afectat producţia nouă de credite imobiliare, blocând piaţa, şi nu a rezolvat cazurile sociale, iar riscurile băncilor au crescut foarte mult”, spune Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv retail la BCR. Cu toate că BCR nu are probleme cu legea privind conversia creditelor în franci elvețieni pentru că nu a vândut astfel de produse, dacă la început se vorbea de circa 800.000 de români cu probleme, „acum vedem că sunt câteva mii, adică puține”, a adăugat Dana Demtrian, „ceea ce arată că inițiatorii acestei legi nu și-au atins obiectivul”. În opinia sa, în alte țări unde există legi similare, acestea sunt însoțite de plafoane care să țintească persoanele cu adevărat în nevoie.
Tendințe pentru 2017
De anul viitor ar putea apărea o platformă de credite imobiliare care să asigure un echilibru între produsele standard de creditare și Prima Casă, a mai spus Dana Demtrian. Ea a menționat că printre schimbările pe care le vom vedea în 2017 se numără și faptul că va crește bancarizarea în țară, creditele de consum vor avea o dinamică de 3-5%, se vor dezvolta noi programe de loializare și canale digitale către mediul bancar.
Banca Comercială Română a obţinut în primele nouă luni din 2016 un profit net de 1,145 miliarde lei. Banca deţine aproximativ 2.600 echipamente precum ATM-uri, Maşini Multifuncţionale, Terminale Automate de Plăţi, Maşini de schimb valutar ca şi 12.000 de terminale POS pentru plăţile prin card la comercianţi, Grupul BCR având în septembrie 2016 un număr de 7.115 salariaţi proprii.