Președintele Curții de Apel Cluj, judecător Dana Gîrbovan reacționează după protestul avocaților și după ce a primit memoriul din partea conducerii Baroului Cluj. Aceasta a subliniat importanța independenței justiției, atât în cazul avocaților, cât și a judecătorilor.
Mai exact, judecătorul Dana Gîrbovan, a declarat pentru Clujust că memoriul va fi trimis colegilor pentru a afla toate informațiile necesare. Totodată, aceasta a mai menționat că înțelege demersul, dar și rolul acestuia privind profesia de avocaT.
Dana Gîrbovan a ținut să sublinieze faptul că importanța independenței avocatului este la fel de importantă ca și independența judecătorilor și ca independența procurorilor, iar independența justiției nu poate fi văzută pe bucăți,
”Voi trimite cu siguranță acest memoriu colegilor pentru aducerea la cunoștință a conținutului. Am înțeles că este un demers pentru apărarea profesiei de avocat. Ce vreau eu să subliniez este că importanța independenței avocatului este la fel de importantă ca și independența judecătorilor și ca independența procurorilor. Independența justiției nu poate fi văzută pe bucăți, ea este cumva circumscrisă și condiționată de respectarea statutului fiecărei profesii care contribuie la buna desfășurare a actului de justiție, la un act de justiție independent.
Dreptul la apărare este un drept fundamental al fiecărui cetățean al acestui stat. Este respectat de judecătorii Curții de Apel Cluj și înțeles ca atare”, a declarat Dana Gîrbovan.
Relația avocați-judecători
Judecătorul a fost întrebat dacă a observat o degradare în timp a relației dintre avocați și judecători. În acest context, Dana Gîrbovan menționa că este nevoie de o reluare a raporturilor de bună colbaorare și de reconstrucție a încrederii între profesiile juridice.
Ea a amintit de un document privind bunele practici atât între avocați cât și între judecători, care ar fi necesar în această situație.
”Tocmai discutam cu colegii avocați despre necesitatea de a se relua raporturile de bună colaborare, de reconstrucție a încrederii între profesiile juridice. Există și acel ghid de curând adoptat privind bunele practici între avocați și judecători. Chiar am discutat și subliniat necesitatea ca acest ghid de bune practici să fie pus în practică și să nu rămână o simplă cărțulie pe birourile noastre”, a mai adăugat judecătorul.