Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a avut luni o întrevedere cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, aceasta fiind prima dintr-o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului, în contextul accelerării procesului de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE.
La întâlnire a participat şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care coordonează procesul de pregătire pentru preluarea mandatului pe care ţara noastră îl va exercita, în premieră, în primul semestru al anului viitor.
"Pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene reprezintă o prioritate a Guvernului României. În cadrul acestui efort colectiv, bine coordonat, în care sunt implicate toate instituţiile administraţiei publice centrale, vom avea oportunitatea de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică proeuropeană a ţării noastre şi cum vom mobiliza administraţia publică din România pentru promovarea interesului european. De aceea, am început astăzi o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului pe care-l conduc, pentru a pune la punct toate detaliile specifice fiecărui portofoliu în parte, astfel ca la 1 ianuarie 2019 să fim pregătiţi pentru a prelua, fără sincope, responsabilităţile care ne vor reveni", a declarat Viorica Dăncilă.
Conform Agerpres, în cadrul reuniunii au fost agreate liniile de acţiune ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în vederea îndeplinirii prerogativelor asumate acestui demers, printre priorităţile instituţiei aflându-se finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative de interes european, aflate în acest moment în diferite stadii de negociere, precum şi organizarea a şase evenimente în România, pe durata mandatului.
România îşi va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului UE. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale UE la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul UE în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare, cu preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.