Sebastian Lăzăroiu, un cunoscut sociolog român, spune că dintre toți premierii PSD din ultimii ani, Viorica Dăncilă a avut cea mai mare putere în partid, dar n-a avut curaj sau poate că există un alt motiv pentru care n-a folosit-o decât atunci când și-a văzut scaunul amenințat. De altfel, miza alegerilor prezidențiale pentru Viorica Dăncilă aceasta e: să-și păstreze funcția în PSD. Gabriela Firea ar fi reușit un scor mult mai bun decât ea, este de părere Sebastian Lăzăroiu care a explicat la Digi24 de ce, în ciuda acestei evidențe, partidul a preferat-o pe fostul premier.
Viorica Dăncilă nu are altă miză în alegerile prezidențiale decât să își poate salva scaunul de președinte de partid. Ea știe că a pierdut. PSD n-a mai câștigat alegerile prezidențiale după 2004, pentru simplul fapt că electoratul anti-PSD sau non-PSD a devenit majoritar în România și asta se vede la turul al doilea, când toți cei care au votat pentru alți candidați la turul 1 se coalizează împotriva PSD, arată Sebastian Lăzăroiu.
Ce se va întâmpla la PSD de luni încolo?
De luni încolo, Viorica Dăncilă va spune „eu am luat mai multe voturi decât voi, partidul, la europarlamentare”.
Dar partidul îi va spune altceva: da, dar ești candidatul care a luat cele mai puține voturi din istoria PSD de după 1990, ceea ce va fi adevărat, o să vedeți asta, indiferent de participare, spune Sebastian Lăzăroiu.
Asta va cântări greu în decizia partidului de a fi schimbată Viorica Dăncilă. Această bătălie doar a fost doar amânată în vară, iar acolo, în PSD, iataganele sunt pe cale de a fi scoase din teacă și asta se va întâmpla de luni, marți, încolo.
Dar dacă Dăncilă ar lua un 40 la sută, 41 la sută? Victor Ponta a luat 46 la sută, Mircea Geoană a luat 51 la sută și tot au fost schimbați din funcții. „Soarta ei e un pic pecetluită. Dar ea speră că de la 41 la sută în sus își poate salva scaunul, cu acest calcul, că a luat mai multe voturi decât partidul la europarlamentare și că e peste 40 la sută”, a explicat Lăzăroiu.
Înainte de campania pentru turul 2, Viorica Dăncilă ieșea numai în medii controlate – la anumite televiziuni, evita întâlnirile cu ziariștii, ocaziile de a face gafe. Acum nu-i mai pasă. Ea vrea să proiecteze acest curaj al ei, se expune întrebărilor – întrebați-mă orice, chiar și aria cercului sau teorema lui Pitagora. Știe că poate greși, dar nu-i pasă, pentru că vrea să arate că uite, Iohannis nu vrea să iasă în dezbatere cu mine, Iohannis își organizează el dezbaterile lui, dar eu ies cu pieptul înainte în fața presei. E un curaj al omului care își salvează augustul fund pe scaunul de președinte al PSD, pentru că atunci când a trebuit să aibă curaj, doamna Dăncilă nu prea l-a arătat, a punctat Sebastian Lăzăroiu. De exemplu, la 10 august. Era în concediu, dar când a văzut oameni bătuți, gazați, putea să dea un telefon. Era prim-ministrul României, putea să spună opriți mascarada de acolo, opriți violențele. N-a făcut asta și toată lumea o suspectează că ea n-a plecat întâmplător în concediu și că, de fapt, știa de planul care ar fi fost pus la cale. Deci, când trebuia să fie curajoasă pentru alții, n-a fost, în schimb e curajoasă acum: pentru ea, pentru scaunul partidului, dansează pe masă, se confruntă cu presa, spune fostul consilier prezidențial.
La fel, Viorica Dăncilă n-a fost deloc curajoasă în toamna lui 2018, când curajul, la fel, nu era pentru ea, curajul era pentru a-și salva partidul. Când a fost acel puci împotriva lui Dragnea, Viorica Dăncilă a jucat iar la două capete. Puteau să-l dea jos pe Dragnea, iar Dragnea să meargă la închisoare nu din funcția de preeșdinte al așa-numitului cel mai mare partid de stânga din România. Putea să salveze onoarea partidului. Dar n-a făcut-o.
Viorica Dăncilă a avut cea mai mare putere
Dintre toți premierii pe care i-a avut PSD în ultimii ani, Viorica Dăncilă a avut cea mai mare putere în raport cu partidul. Pentru că venea după un premier dat jos prin moțiune de cenzură și un alt premier, Tudose, scos după șase luni. Partidul n-ar mai fi acceptat niciodată ca ea să fie dată jos. Ea era bătută în cuie, când a pus-o Dragnea. Iar la momentul acela, cu toate pârghiile de la Palatul Victoria, putea să preia puterea în partid și să scape de Dragnea și de toată camarila lui. Oare ea n-a știut că avea puterea asta? Avea putere nelimitată! spune Sebastian Lăzăroiu.
Ponta era programat să fie dat jos în martie, dacă nu era Colectiv, și el știe asta. Năstase, la fel, dacă nu avea relația aia cu baronii – Dan Ioan Popescu, Mitrea, Oprișan – îl schimbau imediat. Dar ea a avut o putere nelimitată, culmea. A fost cel mai slab premier, dar în raport cu partidul a fost foarte puternică. Și nu și-a folosit deloc această putere. Din lipsă de curaj, crede sociologul. Dar dacă îi trebuie curaj pentru scaunul ei, uite că îl are, adaugă el.
PSD nu știe să trăiască în afara puterii. Pur și simplu se sufocă
PSD a ajuns acum la nucleul dur, al celor 2 milioane de voturi. Își va reveni greu după aventura celor trei ani. Nu s-a reformat. Nu poate trăi decât dacă e cuplat la butoanele guvernării, la buget, la banii publici și controlând justiția. Tăriceanu, când a avut guvernul minoritar și beneficia de sprijinul lor, îi ținea înfometați, le mai dădea un pic ca să-i susțină guvernul, dar niciodată cât voiau ei.
De asemenea, dacă nu se uneau cu liberalii, în USL, n-ar mai fi ajuns niciodată la putere. PSD nu mai are bazinul de altădată, are un bazin destul de mic, iar în turul 2 întotdeauna va fi spulberat de voturile anti-PSD. Și în opoziție, ei pur și simplu se sufocă, mor, pentru că ei sunt obișnuiți să trăiască din sursele publice, nu știu să trăiască din altceva. De-aia e un partid periculos când ajunge la guvernare. Își bagă toate rudele, nepoții, clienții, ei înșiși, toată lumea pune ventuza pe buget, arată Sebastian Lăzăroiu.
„Rămâne problema cu justiția, pentru că dacă iei din banii publici, trebuie să nu ajungi în fața procurorilor. Vor avea o mare problemă din cauza asta. Vin zile grele pentru ei, au pierdut guvernarea, cel mai probabil pierd și alegerile prezidențiale, la anul nu cred că-și vor reveni. Din două motive”, crede sociologul.
Cine ar putea fi succesorul Vioricăi Dăncilă?
Sunt poate puțini cei care i-ar putea urma în funcție Vioricăi Dăncilă și toate sunt femei: Olguța Vasilescu sau Gabriela Firea. Partidul, în esență, e foarte misogin, nu acceptă femei în funcții foarte mari. Bărbații de acolo nu se pot așeza la masă, să fie o femeie în capul mesei și să ți spună că trebuie să asculți de ea. E o cultură organizațională misogină. Și cumva ei sunt obligați să pună o femeie – au și mai mult talent decât oferta masculină de acolo, dar au și o imagine mai bună în sondaje – dar nici nu vor să stea sub ele. Acesta ar fi un motiv pentru care PSD își va reveni cu greu: liderul.
Pe de altă parte, Gabriela Firea ar fi fost un candidat mult mai bun decât Viorica Dăncilă, ar fi luat mult mai mult și la primul tur, iar la al doilea tur probabil n-ar fi câștigat, dar ar fi luat un scor mai bun decât Viorica Dăncilă.
„De-aia spun iată câtă putere a avut Viorica Dăncilă. Toată lumea știa astă-vară că ea n-are șanse. De ce au acceptat Congresul ca să o înscăuneze și de ce au acceptat-o candidat, știind că stă prost în sondaje și are o imagine proastă?” – se întreabă Lăzăroiu. Și răspunde: pentru că Viorica Dăncilă, la vremea aceea, avea pâinea și cuțitul în guvern. Ea angaja rudele și clienții baronilor, ea dădea bani prin PNDL. Nimeni n-a avut curaj să-i spună: Femeie, uită-te-n sondaje, stai prost, las-o pe Firea, că stă mai bine.
Cu puterea pe care a avut-o putea să-l elimine într-o noapte pe Dragnea. A avut o putere uriașă. Nu era conștientă de puterea ei? De ce n-a folosit-o?
Mai e o ipoteză: era șantajată cu ceva de Liviu Dragnea, spune Sebastian Lăzăroiu.
Cine sunt „procentofagii” PSD?
Al doilea motiv al căderii PSD – ei au acei „procentofagi”. Și doamna Dăncilă e un procentofag, dar mai au câțiva acolo: pe Iordache, pe Șerban Nicolae… Ce înseamnă procentofagi? Ei de câte ori apar la tv, ei iau voturi partidului. Șerban Nicolae dacă stă un minut la televizor, partidul a pierdut 10.000 de voturi.
De ce sunt menținuți? Pentru că ei sunt doi aranjori, fixeri. Spun: noi vă aranjăm dosarele în justiție. Prin acea Secție Specială, care speră ei să nu dispară așa repede, prin alte rețele pe care ei și le-au refăcut… de-aia nimeni nu-i scoate de acolo. Ei spun noi cunoaștem, vedeți că vin vremuri grele. Pesediștii sunt obligați să-i țină, dar partidul pierde. Partidul ăsta, spune Lăzăroiu, nu va sări de scorul de 20-22 la sută.
Dar nici nu-i pot da la o parte, pentru că se gândesc: dacă am o problemă, o să am nevoie de Șerban Nicolae sau Florin Iordache.
Dacă dispare Secția Specială anul viitor, s-ar putea să scăpăm și de ei, pentru că nu mai au ce vinde în interior, a explicat Sebastian Lăzăroiu.