După ce Romgaz a fost obligată să împartă dividende suplimentare – măsură de care beneficiază statul, a venit rândul unei alte companii profitabile din energie, Nuclearelectrica de a vărsa statului dividende suplimentare. Măsurile ridică semne de întrebare asupra declarațiilor ministrului de Finanțe, potrivit cărora bugetul de stat are banii necesari pentru funcționarea sa, scrie digi24.ro.
Companiile energetice sunt stoarse, rând pe rând, de rezervele pe care le au, fiind obligate de Guvern să distribuie sume importante de bani sub formă de dividende suplimentare, potrivit Hotnews.ro.
După Romgaz și Nuclearelectrica anunță că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend. Nevoia de bani la buget pune, însă, în pericol investițiile foarte importante ale companiilor. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiției fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condițiile în care îi expiră durata de viață.
Pentru a funcționa în continuare reactorul 1, această investiție este obligatorie, însă Guvernul nu pare conștient de acest lucru, preferând să jumulească societățile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a crește încasările la stat.
Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat miercuri distribuirea unor dividende suplimentare de 501,05 milioane lei, respectiv a unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti, informa zilele trecute capital.ro. În primăvară compania de gaze a mai distribuit un dividend de 4 lei pe acțiune din profiturile sale.
Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat miercuri distribuirea unor dividende suplimentare de 501,05 milioane lei, respectiv a unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. În primăvară compania de gaze a mai distribuit un dividend de 4 lei pe acțiune din profiturile sale.
În urmă cu nici o lună, invitat la un post de televiziune, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, susținea că sunt bani la buget pentru majorarea pensiilor. Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB, în creştere cu 10 miliarde lei faţă de deficitul de 6,8 miliarde lei (0,81% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice.