Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 51/2019 prin care transportul județean de persoane a fost eliminat din sfera serviciilor publice. Acest demers dă o lovitură elevilor din mediul rural. Fără abonamente decontate, aceștia ar putea fi nevoiți să renunțe la cursuri.
Potrovit unor specialiști în educație, consultați de Libertatea,”guvernanții supun riscului de abandon școlar aproximativ 150 de mii de copii, mulți dintre ei sunt din mediul rural și trăiesc în sărăcie“, a declarat Alexandru Manda, specialist în domeniul politicilor educaționale la Societatea Academică din România (SAR).
Ordonanța anulează facilitățile la transport. Astfel, elevilor nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va conduce la creșterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural. „Ei sunt printre cei mai vulnerabili în privința accesului la educație“, afirmă expertul SAR. Rata abandonului școlar în 2018 a fost de 16.4%. În mediul rural, rata a fost de 26,6%.
Cei mai afectați de ordonanță vor fi elevii din mediul rural care termină clasa a VIII-a, susține Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației „Salvați Copiii“.
Legea Educației prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km.