Statele Uniunii Europene și-au exprimat deseori acordul pentru acceptarea în UE a Ucrainei, Republicii Moldova, statele din Balcanii de Vest și Georgiei. Dintre ele, nu face excepție nici Danemarca. Totuși, un oficial danez a atras atenția că nu este în regulă să se coboare ștacheta.
„Circumstanţele geopolitice” nu justifică tergiversarea realizării reformelor de bună guvernare, a declarat joi ministrul danez de finanţe Lars Lokke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Reuters.
UE riscă „să importe instabilitate” dacă îşi relaxează normele în materie de democraţie şi în privinţa combaterii corupţiei pentru a accelera aderarea Ucrainei şi a altor ţări candidate, a declarat Rasmussen într-un interviu acordat FT.
Legislația trebuie aliniată
Pentru a adera la UE, o ţară trebuie să îşi alinieze legislaţia la numeroase standarde europene, de la climă la muncă. Acest proces durează, în general, mai mulţi ani.
Întrebat despre aderarea Ucrainei la UE, Rasmussen a spus că Uniunea Europeană nu ar trebui să „coboare ştacheta”, ci mai degrabă să ajute Ucraina cu investiţii şi asistenţă, relatează FT.
S-au făcut modificări la ssitemul de primire
Deşi Ucraina a îndeplinit două din cele şapte condiţii pentru lansarea procesului de aderare la UE, un responsabil european familiarizat cu recomandările blocului comunitar la adresa Ucrainei a declarat că anumite reforme judiciare cheie sunt necesare.
În 2019, Comisia Europeană a propus modificări la sistemul de primire a noilor ţări în UE pentru a conferi mai multă greutate membrilor existenţi, după ce ţări precum Franţa şi Danemarca s-au opus extinderii UE cu şase ţări din Balcani.
Rasmussen a declarat pentru FT că Danemarca şi-a schimbat poziţia şi că este chiar deschisă la o reformă internă a UE, inclusiv la renunţarea la votul prin majoritate, pentru primirea de noi membri.
La 28 februarie 2022, la scurt timp după ce a fost invadată de Rusia, Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană (UE). Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a cerut admiterea imediată în cadrul unei „noi proceduri speciale”, iar președinții a opt state UE au cerut un proces de aderare accelerat.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sprijină aderarea Ucrainei, dar că procesul va dura.
La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să acorde Ucrainei statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.