Autorităţile daneze au criticat miercuri planul Comisiei Europene privind instituirea unui salariu minim, susţinând că acest plan va submina un model naţional al pieţei muncii care este popular atât în rândul sindicatelor cât şi al angajatorilor, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
În 21 din cele 27 de state membre UE există un salariu minim legal stabilit de guvern iar în şase state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia), salariul minim este stabilit în negocierile colective dintre angajatori şi sindicate.
Danemarca „vrea să obţină clarificări, dacă CE are autoritatea legală de a avansa astfel de propuneri”, a informat guvernul social-democrat al premierului Mette Frederiksen într-un comunicat de presă publicat miercuri. Într-o declaraţie separată, Guvernul suedez a exprimat un punct de vedere similar.
Propunerea CE nu stabilește un nivel al salariului minim
Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre UE, în ideea de a reduce inegalitatea salariilor. Propunerea Comisiei stabileşte doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu şi un anumit nivel al salariului minim propriu-zis.
Propunerea Comisiei Europene are unele merite, a apreciat ministrul danez al Muncii, Peter Hummelgaard Thomsen, care a adăugat însă că există şi unele elemente ale planului care ar putea face imposibil pentru Danemarca să îşi menţină modelul care a protejat drepturile muncitorilor timp de peste un secol.
O principală îngrijorare este măsura în care propunerea permite intervenţia politică, a subliniat Lizette Risgaard, preşedintele FH, cea mai mare confederaţie sindicală din Danemarca. „Chiar dacă Comisia a încercat să îşi elaboreze propunerile astfel încât să respecte modelul danez, din păcate nu a reuşit”, a spus Lizette Risgaard.
Pe piaţa muncii din Danemarca salariile sunt stabilite pe baza negocierilor dintre sindicate şi organizaţiile angajatorilor. Modelul există încă din 1908 şi a devenit o piatră de temelie a unei societăţi care se laudă cu unul din cele mai ridicate niveluri de egalitate a veniturilor din lume.
Propunerea Comisiei va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre şi Parlamentul European.