Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a răbufnit. Autoritățile se confruntă firmele de arhivare care cer tarife enorme pentru adeverințele prin care vârstnicii dovedesc că au beneficiat de venituri nepermanente.
Șeful CNPP a lansat un avertisment
Daniel Baciu a vorbit despre pensionarii care sunt nevoiți să prezinte aceste adeverințe la casele de pensii. Totodată, a criticat firmele care cer sume uriașe pentru a le elibera.
„Vorbim despre stagiile de cotizare realizate înainte de 2001, nu de cine a ieșit la pensie după 2001. Am tot repetat lucrul acesta. Deci toată activitatea profesională după 1 aprilie 2001 este evidențiată foarte clar la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă absolut nimic.
Noi vorbim doar despre perioada realizată anterior anului 2001, pentru că nu avem această digitalizare, dar lucrăm la ea”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.
De asemenea, el a dezvăluit că autoritățile primesc „o mulțime de sesizări”. Acestea sunt înaintate la Ministerul Muncii și investigate de către Consiliul Concurenței. Investigația continuă, subliniază șeful Casei de Pensii.
Nu este normal ca pensionarii să plătească aceste sume destul de mari
El a lansat un mesaj dur și a spus că „nu este normal ca pensionarii să plătească aceste sume destul de mari”. O mare parte dintre aceștia sunt persoane vulnerabile.
„Primim și noi o mulțime de sesizări, pe care le-am înaintat Ministerului Muncii, și s-a făcut și această investigație de către Consiliul Concurenței și cred că se află în continuare în investigare.
Nu este normal ca pensionarii să plătească aceste sume destul de mari, având în vedere că o mare parte dintre aceștia sunt persoane vulnerabile, și nu este normal să se întâmple lucrul acesta. Tocmai de aceea instituțiile abilitate ale statului trebuie să-și facă datoria”, a completat Daniel Baciu.
Baciu a subliniat apoi că acești operatori economici privați care au preluat aceste arhive ale societăților care s-au desființat, care își desfășoară activitatea, au și un regim destul de clar stabilit de lege.
Este vorba despre legea Arhivelor naționale unde sunt și ei verificați. Amintim că operatorii respectivi primesc aviz de funcționare prin legea Arhivelor naționale.
Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi comunicate aparținătorilor până pe 1 septembrie
Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi comunicate aparținătorilor până pe 1 septembrie. Anterior, Daniel Baciu a explicat că nicio pensie nu va înregistra o scădere în urma recalculării.
Potrivit șefului CNPP, procesul este în grafic și se estimează că săptămâna viitoare va începe distribuția deciziilor.
După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, Casele teritoriale de pensii vor începe tipărirea deciziilor de pensii.
Ulterior, acestea vor fi transferate către Poșta Română pentru distribuție către pensionari.
El a subliniat că procesul nu poate începe până nu va exista forma juridică necesară pentru acest lucru.