Daniel Baciu a explicat că modificarea se referă la impozit, precizând că pragul impozabil va fi majorat
Astfel, formula de calcul va fi ajustată, iar impozitul va fi aplicat doar pensiilor care depășesc suma de 3.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, conform informațiilor furnizate de calculator.
„Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000 se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000”, a declarat Daniel Baciu.
Șeful Casei de Pensii a subliniat că este justificată creșterea pragului de impozitare, însă a precizat că această schimbare trebuie să fie formalizată printr-un act normativ adoptat de Guvern.
„Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern”, a mai spus acesta.
El a adăugat că, odată ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, va deveni obligatoriu și va trebui să fie respectat.
”Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”, a precizat Baciu.
Ciolacu a anunțat că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei va fi inclusă în noua lege a pensiilor
Cu câteva săptămâni în urmă, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că majorarea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei va fi inclusă în noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că, având în vedere creșterea nivelului de trai și ajustările anterioare, este necesară o ajustare a pragului de impozitare pentru a reflecta puterea de cumpărare actuală a pensiilor.
El a subliniat că este firesc să se revizuiască acest prag în paralel cu recalcularea pensiilor, astfel încât să fie actualizat corespunzător.
„Nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei.
Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Începând cu 1 septembrie, românii cu pensii de până la 3.000 de lei nu vor fi supuși impozitării. În schimb, pensionarii care au pensii ce depășesc 3.000 de lei vor plăti un impozit de 10% pe suma care depășește acest plafon.
Conform informațiilor de la Casa Națională de Pensii, aproximativ 1.200.000 de români cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei vor beneficia de această scutire de impozit.