După o „încălzire“ de trei luni în funcţia de preşedinte interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu a fost uns oficial de către premierul Tăriceanu. În fapt, numirea sa are un caracter politic, aşa cum însuşi recunoaşte. Daniel Chiţoiu crede că va reuşi să stopeze evaziunea fiscală din domeniul tutunului şi alcoolului printr-un control riguros în punctele vamale, dar şi prin creşterea numărului de inspectori fiscali. Deşi admite că unii inspectori închid ochii la diverse forme de evaziune, pe ansamblu este mulţumit de oamenii săi.
Capital: Aţi fost numit în această funcţie de PNL sau de premier?
Daniel Chiţoiu: Până la reorganizarea guvernului, postul de preşedinte ANAF era destinat Partidului Democrat, fapt pentru care poziţia a fost ocupată de domnul Sebastian Bodu. Eu am fost numit în funcţia de vicepreşedinte al ANAF de către PNL. După reorganizarea guvernului, automat postul a revenit PNL şi eu am fost numit din partea acestui partid, pe postul de preşedinte.
Capital: Sebastian Bodu a fost un personaj extrem de mediatizat. Aveţi de gând să urmaţi aceeaşi strategie de imagine?
Daniel Chiţoiu (râde): Nu, nu doresc să urmez strategia de imagine a domnului Bodu! Intenţionez să fac o strategie de imagine pentru ANAF.
Capital: Predecesorul dvs. s-a remarcat prin lupta împotriva lui Gigi Becali şi a cluburilor de fotbal. Veţi continua să staţi cu ochii pe ei?
Daniel Chiţoiu: Eu nu fac o delimitare a agenţilor economici în funcţie de obiectul lor de activitate sau de domeniul în care activează. Principiul meu este să aplic aceleaşi norme şi proceduri pentru toţi.
Capital: Ce procentaj din totalul evaziunii fiscale din România îl deţin tutunul şi alcoolul?
Daniel Chiţoiu: Este greu de estimat o evaziune fiscală cât de cât aproape de realitate, pentru că Agenţia Fiscală, ca peste tot în lume, nu poate să verifice şi să urmărească toţi agenţii economici. Într-adevăr, evaziunea la tutun şi alcool este o constantă, din cauză că valoarea accizelor este foarte mare comparativ cu valoarea produsului. Din ce câştigă agentul economic? Din taxele neplătite la buget! Astfel, dacă acciza este de zece ori valoarea produsului, automat el câştigă valoarea taxei pe care nu a plătit-o la buget. Acesta este motivul pentru care evaziunea fiscală în domeniul produselor accizate este foarte mare.
Capital: Credeţi că vom putea scăpa vreodată de evaziunea din aceste domenii?
Daniel Chiţoiu: Da! Prin programul de guvernare, noi am prevăzut ca administrarea, circulaţia, controlul accizelor, precum şi verificarea bazei de impozitare să fie făcute de vamă. Acum două săptămâni, am solicitat şi Guvernul a aprobat suplimentarea schemei de personal cu 2.000 de posturi, în special pentru structurile de inspecţie fiscală şi Garda Financiară. La începutul anului, schema de la Garda Financiară am suplimentat-o cu 300 de posturi. Vrem să lucrăm în trei schimburi, inclusiv noaptea.
Capital: Noaptea?!
Daniel Chiţoiu: Da, pentru că avem activităţi comerciale care nu se fiscalizează. Vă dau un exemplu: dacă mergeţi în Bucureşti, seara, după ora opt, n-o să găsiţi niciun loc într-un restaurant sau un bar. Dacă vă uitaţi, totuşi, pe bilanţurile societăţilor care administrează aceste baruri şi restaurante, o să observaţi că niciuna nu are profit sau are un profit nesemnificativ… Atunci, ne punem întrebarea: cum este posibil acest lucru?
Capital: Ce structură din cadrul ANAF vă nemulţumeşte?
Daniel Chiţoiu: Nu există nicio structură care să mă nemulţumească în mod evident. Însă, la raportul Gărzii Financiare pe anul trecut, din februarie, mi-am exprimat o nemulţumire faţă de activitatea secţiilor Gărzii Financiare din teritoriu. De ce am făcut asta? Pentru că din rezultatele care erau semnificativ mai bune în 2006, faţă de 2005, o pondere de 70-75% din acestea aparţineau secţiei centrale, în care lucrează 100 de oameni. Or, ceilalţi 800 din teritoriu au adus numai 25% din rezultate. Şi dacă ne uităm pe rezultatele respective, constatăm că marea majoritate erau acte de control pe amenzi contravenţionale pe legea contabilităţii (zâmbeşte), ori rolul Gărzii Financiare nu este acesta. Trebuie să descopere frauda, contrabanda, iar amenda contravenţională pe legea contabilităţii este complementară.
Capital: Credeţi că inspectorii financiari sunt destul de bine pregătiţi?
Daniel Chiţoiu: Ca în orice domeniu de activitate, avem şi oameni foarte bine pregătiţi, dar avem şi oameni care nu sunt bine pregătiţi, şi eu recunosc acest lucru. Într-adevăr, sunt cazuri în care comportamentul angajaţilor noştri de la unităţile fiscale şi de la secţiile fiscale lasă de dorit. Am dat dispoziţii la toţi conducătorii de structuri să pună un accent foarte mare pe calitatea serviciilor acordate agenţilor economici, începând de la omul care este la ghişeu. Anul acesta, doresc să fac un site al ANAF, unde să fie prezentate toate soluţiile şi speţele fiscale, astfel încât să fie o practică unitară, atât pentru inspectorul fiscal, cât şi pentru agentul economic.
Capital: Cum îi depistaţi pe cei care închid ochii la diferitele cazuri de evaziune?
Daniel Chiţoiu: Este foarte greu să-i depistăm pe cei care închid ochii la cazuri de evaziune fiscală, pentru că asta ar însemna să avem inspectorul şi unul care să-l verifice pe inspector. Un poliţist al inspectorului fiscal…(zâmbeşte). Asta nu se poate!
Capital: Sunteţi în favoarea ajutoarelor de stat?
Daniel Chiţoiu: Prin programul de guvernare, s-a stabilit ca practica facilităţilor fiscale să fie abrogată în totalitate. În prezent, mai sunt în derulare anumite ordine comune pentru acordare de înlesniri la plată, în baza actelor normative date anterior pentru societăţile care s-au privatizat şi au prevăzute clauze în contracte să fie scutite de anumite sume sau eşalonate anumite sume. Vă şi spun de ce în campania din 2004 atât preşedintele, cât şi premierul, au clamat să abrogăm aceste înlesniri fiscale: înainte, la aceste înlesniri exista suspiciunea că se dau cum se dau, pe diverse interese, de fapt, aceasta a şi fost motivaţia principală. Or, dacă se stabileşte o procedură clară, corectă, transparentă, eu cred că nu există niciun impediment ca şi noi să aplicăm practica din unele ţări europene sau chiar din Statele Unite.
Capital: Cine credeţi că a fost cel mai bun ministru de finanţe de după 1989?
Daniel Chiţoiu: Îmi permit să nu răspund la această întrebare… (zâmbeşte)
Capital: Câţi bani trebuie să strângeţi la buget în acest an?
Daniel Chiţoiu: Banii prevăzuţi în legea bugetară: 116,28 miliarde de lei.
Capital: Şi credeţi că veţi reuşi?
Daniel Chiţoiu: (hotărât) Da!
Carte de vizită
Locul şi data naşterii: Păuşeşti (jud.Vâlcea), 11.07.1967
Studii: Facultatea de Finanţe-Contabilitate, A.S.E. Bucureşti. Doctor în economie (relaţii financiar-valutare)
Activitate: Inspector în cadrul Ministerului de Finanţe, control financiar Curtea de Conturi, director general-adjunct în MF, vicepreşedinte ANAF.
Starea civilă: căsătorit, un copil