‘Am avut o scurtă discuţie cu ministrul israelian al Economiei, dar şi cu cel al Energiei, ambii fiind prezenţi la deschiderea oficială a târgului WATEC 2013, expoziţie de renume mondial care reuneşte companii de top israeliene şi internaţionale. Am transmis nu numai salutul României, ci şi interesul ţării noastre pentru continuarea colaborării la nivel politic şi economic. Ei sunt foarte practici şi de fiecare dată vor să vadă cum putem să îmbunătăţim colaborarea şi care sunt produsele româneşti care pot fi exportate. Există potenţial pe acest segment, mai ales că anul trecut am exportat în total, în Israel, produse de 160 de milioane de dolari, iar anul acesta, numai pe 8 luni, am ajuns la 215 milioane de dolari. Din totalul exporturilor în Israel agricultura are în jur de 10% ‘, a declarat Constantin.

El a reiterat în cadrul discuţiilor cu oficialii israelieni interesul părţii române de a organiza cât mai curând următoarea şedinţă comună de Guvern româno-israeliană.

‘Există o dorinţă de ambele părţi de organiza o şedinţă comună de Guvern, la Bucureşti, după cea din 2011, de la Ierusalim. Ne-am dori ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, cel mai probabil anul viitor’, a adăugat şeful MADR.
În prima zi a vizitei oficiale în Israel, Daniel Constantin a avut întâlniri cu reprezentanţii unor companii care investesc în sisteme de irigaţii, unele fiind deja prezente în România, iar altele sunt interesate de planurile de viitor ale României pe partea de irigaţii.

‘Sunt companii israeliene care sunt deja în România, lucrează pentru companii din România şi investesc în irigaţii, dar şi companii care vor să vină să vadă care sunt planurile României de viitor pe partea de irigaţii. Sunt doar tatonări, eu sper însă să se şi concretizeze într-un viitor apropiat pentru că sistemul de irigaţii reprezintă o prioritate în România. Orice fel de soluţie inovatoare pe care o identificăm şi care poate duce la obiectivul nostru final şi anume la reducerea preţurilor pentru fermieri trebuie luată în considerare. La târgul pe care l-am vizitat am văzut ultimele tehnologii dezvoltate pe zona de irigaţii, în special pe zona de instalaţii de irigaţii, dar şi de aportul de tehnologie şi de management al apei, pe tot ceea ce înseamnă staţii de epurare şi de facilităţi pentru mediul urban şi mediul rural’, a mai spus Daniel Constantin.

Oficialul MADR a subliniat că miercuri dimineaţă a avut deja discuţii cu potenţiali investitori interesaţi de a intra pe piaţa din România, după care va merge în Palestina, unde va fi primit de premierul palestinian, Rami Hamdallah, chiar dacă, iniţial, această primire nu era în program, iar în cursul zilei de joi, se va întâlni cu Yair Shamir, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Israel.

În cadrul turului expoziţiei WATEC de marţi, ministrul român a vizitat standurile companiilor israeliene în domeniul irigaţiilor şi al tehnologiei resurselor de apă care desfăşoară activităţi şi în România, precum Mekorot, Tahal Group sau Odis Filtering Ltd.

Pentru ziua de 23 octombrie 2013, în programul oficial figurează o întâlnire cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Israel – România, la care vor fi prezenţi Shalom Simchon, fost ministru al Agriculturii şi fost ministru al Industriilor şi Comerţului, Chemmy Peres, fiul preşedintelui Shimon Peres, investitorul Avshalon Vilan, preşedinte al Federaţiei Fermierilor Israelieni, precum şi companii israeliene membre ale Camerei de Comerţ, interesate în proiecte din domeniul agriculturii din România.

Tot pe 23 octombrie, ministrul Daniel Constantin va merge în Kibbutzul Naan, pentru a vizita compania Naan Dan Jain, furnizor mondial de soluţii personalizate de irigare, eficiente din punct de vedere al costurilor.

În după amiaza zilei de 23 octombrie, delegaţia română va merge la Ramallah, Palestina pentru a se întâlni cu ministrul Agriculturii, dar şi cu alţi demnitari palestinieni. În cadrul întrevederilor bilaterale vor fi discutate subiecte de interes pentru cele două ţări – investiţiile bilaterale în domeniul agriculturii, schimbul de experienţă în domeniul sanitar – veterinar, iniţierea şi dezvoltarea de proiecte bilaterale în domeniu, sistemul de carantină agricolă la graniţa ţării, sistemul românesc de înregistrare a insecticidelor şi pesticidelor.

În ultima zi a vizitei, 24 octombrie 2013, ministrul Daniel Constantin împreună cu secretarul de stat Daniel Botănoiu vor vizita, în Israel, Organizaţia de Cercetare Agricolă (ARO), institut de cercetare ce acoperă domeniile privind ştiinţa plantelor, animalelor, protecţia plantelor, solului şi apei, ştiinţa mediului înconjurător, inginerii agricole etc.

Principalul obiectiv al agendei de joi îl reprezintă întâlnirea cu Yair Shamir, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Israel, prilej cu care va fi semnat de către cei doi demnitari Memorandumul privind cooperarea în domeniul agriculturii cu accent pe dezvoltarea rurală, producţia zootehnică, sănătatea plantelor şi irigaţii.

Ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, alături de secretarul de stat Daniel Botănoiu şi de directorul de cabinet Vlad Mustăciosu, efectuează o vizită oficială în Israel şi Palestina în perioada 22-24 octombrie a.c. AGERPRES