În total, anual sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, producţia de hrană neconsumată ocupă 30% din terenurile agricole, iar costurile economice (excluzând fructele de mare şi peştele) ajung la 750 de miliarde de dolari, a atenţionat Daniel Constantin.
Europenii aruncă în medie 180 de kg de hrană pe cap de locuitor, iar în România fiecare persoană aruncă 100 de kg de hrană, potrivit ministrului agriculturii, care a menţionat că anul 2014 a fost desemnat de Comisia Europeană drept anul împotriva risipei de alimente.
În România, Crucea Roşie română a demarat în 2009 un proiect prin care colectează alimente pentru a le oferi persoanelor fără venituri. ‘Înainte de a arunca o felie de pâine pentru că nu ne place cum arată, să ne gândim că sunt oameni care mor de foame pentru că nu au această felie de pâine’, a declarat Daniel Constantin.
În cadrul discursului său, ministrul a salutat desfăşurarea reuniunii la Chişinău, menţionând că aceasta este organizată în premieră în parteneriat de România şi Republica Moldova.
El a salutat şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-moldave în ultimul timp şi a exprimat sprijinul României în demersurile de a alinia agricultura Republicii Moldova la standardele europene.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare de la Chişinău, Vasile Bumacov, a salutat gestul României de a organiza reuniunea la Chişinău, menţionând că este o şansă bună de a pune în discuţie şi a evidenţia atât problemele existente în regiune, cât şi ale Republicii Moldova în particular.
Reuniunea de la Chişinău, la care participă reprezentanţi din 26 de state, are rolul de a pregăti Conferinţa Regională pentru Europa a Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), ce se va desfăşura la Bucureşti, anul viitor, între 29 martie şi 4 aprilie. AGERPRES