Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin , a convocat duminică, 3 martie, la Palatul Victoria, o ședință a instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei generată de etichetarea greșită a cărnii de vită, drept carne de cal. ”Scopul acestei întâlniri este, în primul rând, acela de a da asigurări că, în tot acest scandal, nu este pusă în pericol sănătatea consumatorilor”- a spus Constantin, la începutul întâlnirii. Afirmația ministrului agriculturii a fost confirmată de secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Raed Arafat, prezent la această întâlnire. ”Nu a existat nici un impact asupra sănătății oamenilor, carnea de cal fiind una comestibilă, iar cantitățile de fenilbutazonă rezultate în urma analizelor au fost foarte mici, nesemnificative pentru sănătatea consumatorilor”- a spus Raed Arafat.
”În al doilea rând, avem datoria să protejăm imaginea României, iar pe de altă parte, să apărăm industria din acest domeniu”- a mai spus Daniel Constantin, subliniind faptul că la data aderării României la Uniunea Europeană, în anul 2007, mai mult de jumătate din unitățile din industria cărnii au fost închise, pentru că nu îndeplineau condițiile impuse de standardele UE. ”Cele rămase în funcțiune au investit și s-au modernizat, s-au dotat cu tehnologiile impuse de Uniunea Europeană.
”Nu în ultimul rând- a spus Constantin, criza financiară și criza economică se manifestă încă în UE și sunt anumite industrii naţionale care încearcă să profite de pe urma acestui scandal, în încercarea de a avea avantaje economice, de a convinge marii retaileri să cumpere de pe piaţa respectivă şi să nu mai importe din alte state europene. Este vorba de o miză economică uriaşă, iar autorităţile din România trebuie să protejeze producătorii, procesatorii şi consumatorii din România”.
În ceea ce privește cel mai recent episod din acest scandal, cel din Grecia, unde, zilele trecute, Autoritatea Sanitar Veterinară a anunțat oficial că s-ar fi găsit carne de cal provenită din Romania în loc de carne de vită, așa cum era etichetat produsul respectiv, Daniel Constantin a declarat că, în acest, moment poziția autorităților elene este "ambiguă", iar Romania a cerut informatii suplimentare. ”Încă nu am primit toate datele pe care le-am solicitat din Grecia, dar din primele informații, se pare că proprietarul grec al societății în cauză mai are două societăți, una în Bulgaria și una la Atena. Autoritățile române vor colabora pentru clarificarea acestei situații, în cel mai scurt timp”- a spus Constantin.