După întâlnirea cu oficialul European, Daniel Constantin a declarat: ” Proiectul se referă la posibilitatea ca, în perspectiva financiară 2014-2020, să finanţăm reabilitarea unui sistem, pe care România îl are deja la dispoziţie(dar, care a fost distrus în ultimii 22 de ani- n.red). Pe de o parte, acest sistem va trebui să combată efectele pe care inundaţiile le-ar putea avea în România şi pe, de altă parte, el va fi folosit pentru ceea ce înseamnă zona agricolă, adică, pentru irigarea culturilor. Există şi posibilitatea – o să discutăm cu doamna ministru Rovana Plumb – ca, în anul 2013, chiar din Programul Operaţional Sectorial de Mediu, anumite fonduri să meargă sub forma unui proiect pilot, pentru finanţarea obiectivelor de acest fel.”

O parte din fonduri, de la POS Mediu

Într-un comunicat de presă remis azi de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR) se precizează că Guvernul României a analizat posibilitatea de a finanţa investiţii pentru dezvoltarea sistemelor de irigare în cadrul POS operaţional 2007-2013 (POS Mediu). Aceasta va implica o modificare a POS Mediu, în scopul de a introduce, fie o Axă prioritară nouă, fie un nou domeniu major de intervenţie (DMI) în cadrul Axei prioritare 5- "Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai vulnerabile", precum şi să identifice resursele de finanţare disponibile pentru această nouă Axă Prioritară / DMI, prin realocarea de la celelalte axe prioritare ale POS Mediu. MADR mai precizează că detaliile tehnice privind aceste opţiuni vor trebui discutate de experţi, ţinând cont de situaţia implementării POS Mediu, precum şi de tipul de fond de finanţare. În scopul susţinerii propunerii de modificare a POS Mediu, MADR va trebui, de asemenea, să identifice acele proiecte care pot fi pregătite în regim de urgenţă (inclusiv bugetul acestora) şi puse în aplicare. Modificarea Axei prioritare 5 ar trebui să includă studiul de fezabilitate pentru irigaţii şi sistemul de drenaj. În acest sens, la nivelul Ministerului Agriculturii a fost deja constituit un grup de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Europene şi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor. “A rămas ca în perioada următoare, la nivel de experţi, grupul de lucru din România şi experţii Comisiei Europene să identifice posibilitatea alocării anumitor fonduri în actuala perspectivă 2007-2013 şi în pregătirea perspectivei financiare 2014-2020”, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin

Programului Operațional pentru Pescuit, rămâne ” în coadă de pește”

O altă chestiune discutată de Daniel Constantin cu oficialii europeni a fost legată de deblocarea plăților din cadrul Programului Operațional pentru Pescuit(plățile în cadrul acestui program au fost suspendate încă din ianuarie 2012 și, de atunci, reluarea acestora a rămas ”în coadă de pește”- n.red). "Fondurile pentru programul operaţional de pescuit sunt în continuare întrerupte, nu am intrat în faza cea mai grea de suspendare a plăţilor, au fost discuţii la nivel tehnic şi ieri şi azi (luni şi marţi n.red.), avem o discuţie şi în luna octombrie cu dna comisar european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, eu sper ca, după misiunea de audit care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie, să putem vorbi despre progresele reale care s-au făcut în România în corectarea deficienţelor pe care le-am avut şi, până la sfârşitul anului, să putem să evităm suspendarea plăţilor şi chiar să ridicăm această sancţiune de întrerupere a plăţilor", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.El a reamintit că sancţiunile sunt aplicate din cauza unor nereguli din 2010 și 2011, pe care în prezent autorităţile române încearcă să le corecteze. "Este vorba despre un grad de eroare destul de ridicat la ceea ce înseamnă plăţile făcute prin acest program, evaluarea proiectelor, dar şi recuperarea anumitor sume care s-au acordat în mod incorect. Aici cred eu că autoritatea de management şi ministerul au făcut progrese reale, majoritatea celor care au primit plăţi necuvenite fiind identificaţi, trecuţi în registrul debitorilor şi, de acum, este o chestiunea de procedură până când sumele respective vor fi recuperate", a mai spus ministrul agriculturii. Totodată, ministrul le-a dat asigurări beneficiarilor că plăţile nu sunt întrerupte la nivel naţional, acestea efectuându-se în prezent de la bugetul de stat. 

Derularea PNDR, apreciată la Bruxelles

Potrivit Agerpres, oficialul român a mai precizat că partenerul său de dialog, comisarul european Johannes Hahn, a remarcat gradul mare de accesare a fondurilor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală(PNDR). "Este un lucru apreciat, şi s-a discutat şi astăzi la întâlnirea cu domnul comisar european Hahn, faptul că, la Agenţia de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit, gradul de accesare pentru dezvoltare rurală a depăşit 50%. Cred eu că este un proiect de succes care funcţionează în România şi care ne oferă premisele ca, în perioada 2014-2020, să avem fonduri mai multe pe dezvoltare rurală şi pe care să le absorbim într-un procent important pentru beneficiarii din România", a afirmat Daniel Constantin.