Marea Britanie este importantă pentru că reprezintă un contributor net al UE. 70% din bugetul UE e format din contribuţia membrilor, iar MB contribuie cu peste 10%. Bugetul UE va scădea cu cel puţin 10%, iar impactul asupra fondurilor europene este direct, a declarat fostul ministru Daniel Constantin, la conferința Capital "Influența BREXIT-ului asupra economiei românești."
"Disputa cetăţenilor britanici a fost legată de faptul că ei contribuiau mai mult decât primeau", a spus Daniel Constantin.
"Şi în Austria se simte lipsa de suveranitate, un sentiment similar celui din Marea Britanie. UE reprezintă un club, în care avem şi noi partea noastră de decizie. Din 2007 şi până acum, am folosit de multe ori în mod greşit expresia că am putea face anumite lucruri, dar nu ne lasă UE", a menţionat fostul ministru al Agriculturii.
El crede că apartenenţa la UE "este mai mult decât benefică".
"Avem 4 mld. euro schimburi comerciale cu Marea Britanie şi suntem pe plus. Exportăm mai mult decât importăm, situaţie care nu se întâlneşte cu multe state în relaţia cu România. Comerţul cu Marea Britanie se va schimba după Brexit, pentru că nu se vor mai aplica regulile pieţei unice, în funcţie de finalitatea negocierilor cu UE", a explicat Constantin.