'Trebuie să fim atenţi cum va evolua vremea în perioada următoare, dar, aşa cum am discutat cu cei de la ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie n.r), nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte cultura mare. Mă refer la grâu şi la rapiţă. Chiar dacă au fost temperaturi destul de ridicate în această perioadă, nu sunt motive de îngrijorare. Cultura deocamdată arată bine, a existat o resursă de apă în sol din lunile septembrie şi octombrie, atunci când a plouat destul de bine, dar avem nevoie de precipitaţii în următoarele săptămâni', a spus Constantin.
El a precizat că, în cazul în care se vor concretiza prognozele ANM, care au anunţat precipitaţii începând de săptămână viitoare, 'lucrurile vor fi în regulă'.
'Dacă se vor concretiza prognozele ANM, respectiv că va ploua în sudul României şi va ninge în nordul României începând de săptămâna viitoare, cred că lucrurile vor fi în regulă. E adevărat că pe zona de pomicultură trebuie să facem o evaluare la nivel naţional. Acolo lucrurile riscă să degenereze, dacă situaţia va continua. Vom face o evaluare, am discutat deja cu cei de la ASAS şi miercuri vom avea o situaţie la nivel naţional referitoare la evoluţia producţiei agricole', a subliniat şeful MADR.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz – 272.688 hectare, orzoaică – 86.646 hectare şi rapiţă – 383.551 hectare. Circa 97% din suprafaţa însămânţată este deja răsărită. AGERPRES