Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, joi, că principalele direcţii de finanţare pe viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 vor fi prezentate până la sfârşitul lunii octombrie, precizând, totodată, că fondurile pe zona de investiţii sunt din ce în ce mai puţine.
‘Fondurile pe zona de investiţii pe noul PNDR 2014 – 2010 sunt din ce în ce mai puţine şi trebuie concentrate pe zona care ne interesează’, a spus Constantin, în cadrul unei întâlniri a Alianţei RO PAC 2014-2020.
Acesta a menţionat, totodată, că autorităţile române nu vor putea aplica politica de transfer de fonduri între Pilonul I şi Pilonul II, deşi această practică este permisă de politicile comunitare.
‘Nu vom putea aplica această politică de transfer de sume între Pilonul I şi Pilonul II, deoarece nu sunt fonduri suficiente pentru niciunul din cele două piloane’, a afirmat ministrul Agriculturii, care a ţinut, totodată, să precizeze faptul că România nu are o productivitate foarte mare la hectar.
Potrivit lui Daniel Constantin, la nivelul Autorităţilor de Management are loc un proces de dezvoltare continuă a tuturor măsurilor pe care Ministerul Agriculturii doreşte să le implementeze în ceea ce priveşte structura noului PNDR.
Compania de consultanţă GBI Consulting, împreună cu opt institute şi universităţi din România, vor realiza Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020, pe un contract de 3,5 milioane de euro, fără TVA, finanţat în totalitate din fonduri europene.
PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, însă pentru viitoarea programare 2014 – 2020, României i-a fost redusă alocarea financiară cu un miliard de euro, până la circa 7,1 miliarde de euro.
România a atras până în iulie 2013 aproximativ cinci miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
Alianţa RO PAC 2014 – 2020 este compusă din 13 organizaţii profesionale din domeniul agriculturii, printre care se numără Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică Bio România, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Federaţia Agricultorilor de Munte ‘Dorna’, Federaţia Naţională de Produse Tradiţionale, Federaţia ‘Romovis 10 mai 2006’ şi Sindicatul Crescătorilor de Ovine din România.
SURSA: Agerpres