„Din 50 de măsuri ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) s-au deschis linii de finanțatre pentru 43. Am avut 23.000 de cereri depuse doar anul trecut. Au fost 111 de etape lunare pentru evaluare. În mare parte am încheiat evaluarea. Este foarte important să terminăm evaluarea când omul are nevoie. Am încercat să finalizăm evaluările în timp util și am stabilit o strategie astfel încât fiecare beneficiar să își poată începe investiția atunci când crede oportun. Sunt detalii care arată grija noastră pentru solicitanții care depun proiecte pe PNDR”, a declarat Daniel Crunțeanu.
„În plus, deși suntem la sfârșitul programului, toți avem noi idei de îmbunătățire ale lui. Un simplu exemplu: un solicitant care are liceul agricol primește opt puncte, iar cel care a finalizat USAMV nu primește niciun punct dacă nu a luat încă licența. Am stabilit că vom găsi o soluție pentru rectificarea acestei probleme. Avem idei venite de la tot felul de fermieri și ele sunt foarte interesante și de ajutor. Le vom discuta pe toate astfel încât să simplificăm modul de acordare al finanțărilor”, a susținut directorul general adjunct AFIR.
Acesta a fost însă contrazis de Ionel Burtea – CEO al Melissimo și tânăr agricultor prezent la masa rotundă organizată de Capital – care a explicat că degeaba au primit unii pomicultori avizul de la AFIR în luna aprilie pentru că „plantarea pomilor nu mai are cum să aibă loc în primăvară. Mai durează o lună avizul de la Ministerul Mediului. Avem un sistem birocratic. Trebuie depuse din nou multe proiecte și asta e foarte greu. Ar trebui, de exemplul ca fermierii să țtie deja exact când trebuie depuse proiectele pentru toamnă ca să nu mai existe întârzieri”.
Petre Daea: „Profiturile fermierilor au de suferit
Ministrul Agriculturii a prezentat situaţia la zi a suprafeţelor însămânţate