Dăianu președintele Consiliului Fiscal susține că România va plăti prețul pentru greșelile în politica economică

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertizează că România urmează să suporte consecințele unor greșeli semnificative în politica economică. În cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV, acesta a explicat că reducerea deficitului bugetar, asumat de Guvernul PSD-PNL-UDMR la 7% din PIB pentru 2025, nu va putea fi realizată fără sacrificii semnificative din partea societății.

O țintă greu de atins, după un 2024 marcat de derapaje bugetare

Dăianu a susținut că la B1tv.ro ținta de „7% deficit raportat la PIB e o țintă foarte ambițioasă, având în vedere cum s-a sfârșit anul 2024, cu un deficit care încă trebuie să fie confirmat, dar foarte probabil a fost foarte puțin peste 8,6%. Deficitul cash. Un deficit muuult peste ținta inițială (5% – n.r.), și chiar și după rectificarea din septembrie, care viza un deficit de 6,9%. Deci, în 2024, derapajul bugetului a fost foarte mare. Să ne gândim că în 2023, deficitul ESA, cum îl măsoară cei de la Comisia Europeană, era 6,6%”.

Dăianu susține că în 2025 vine nota de plată pentru derapajele fiscale din ultimii ani care au fost evidente, cu cheltuieli „puțin spus peste măsură”, care au generat un decalaj de aproape două procente din PIB în 2024, față de ținta inițială.

Daniel Dăianu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Dăianu a declarat că România va suporta în 2025 „nota de plată pentru mari neglijențe și mari erori în politica economică”. În ciuda contextului dificil, marcat de crize multiple – pandemia, criza energetică și războiul din Ucraina – deficitul bugetar ar fi trebuit gestionat cu mai multă prudență.

Sacrificii sunt inevitabile pentru ajustarea deficitului

Dăianu a atras atenția că ajustarea deficitului de la 8,6% din PIB în 2024 la 7% în 2025 va presupune un efort imens: „Nu există miracole, o rețetă care să permită României un deficit să spunem de la 9 la 3% fără durere. Așa ceva nu se poate, nu există!”

El a subliniat că distribuția corecției bugetare va fi crucială, în contextul în care există diferențe semnificative între diverse categorii sociale: „Oamenii ar putea să dea din cap pe bună dreptate, că sunt unii care câștigă foarte mult, unii foarte puțin, deci distribuția acestui efort de corecție contează semnificativ.”