Ministerul Educației extinde oferta școlară cu noi discipline opționale și interzice cursurile în trei schimburi

Ministerul Educației a anunțat, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial, includerea a șapte noi discipline opționale în oferta educațională națională, adresate elevilor din ciclul primar și gimnazial. Totodată, ministrul Educației, Daniel David, a transmis că organizarea cursurilor în trei schimburi va fi interzisă începând cu anul școlar 2025–2026, în conformitate cu noile prevederi ale Legii învățământului preuniversitar.

Șapte noi opționale, de la nutriție la cunoașterea Universului

Ordinul ministerial vizează aprobarea programelor școlare pentru discipline opționale care vor face parte din curriculumul la decizia elevului, componentă flexibilă ce permite adaptarea ofertei educaționale în funcție de nevoile comunității și interesele elevilor.

Noile discipline includ:

  • Educație nutrițională – clasele: pregătitoare, I și a II-a
  • Educație prin minibaschet – clasele a III-a și a IV-a
  • Minihandbal – mișcare, joc și fairplay – clasele a III-a și a IV-a
  • Viitorii olimpioni – clasa a IV-a
  • Armonie și expresie corporală – clasele a V-a–a VIII-a
  • Muzică și dans – clasele a V-a și a VI-a
  • Aventura cunoașterii Universului – clasele a V-a și a VII-a

Aceste opționale au ca scop dezvoltarea competențelor transversale, stimularea creativității, promovarea unui stil de viață sănătos și încurajarea pasiunii pentru știință și mișcare.

Daniel David
SURSA FOTO: danieldavid.ro

Cursurile în trei schimburi vor deveni istorie

Într-o declarație publicată joi seara pe pagina sa oficială de Facebook, ministrul Daniel David a anunțat că, începând cu anul școlar 2025–2026, desfășurarea cursurilor în trei schimburi va fi interzisă prin lege. Mai mult aici.

„Conform legii învăţământului, începând cu anul universitar 2025-2026 acest lucru este interzis”, a precizat ministrul. El a subliniat că această practică afectează calitatea actului educațional și creează un ritm dezechilibrat în activitatea elevilor și profesorilor.

În prezent, desfășurarea cursurilor în trei schimburi este permisă doar în regim excepțional, în unități de învățământ cu deficit acut de spațiu. Chiar și în aceste cazuri, legislația în vigoare descurajează ferm practica, oferind derogări temporare doar pentru asigurarea continuității procesului educațional.

„Acest lucru este descurajat prin legislaţia pe care o avem, se mai dau unele excepţii doar ca să putem derula activitatea educaţională, dar sunt excepţii şi nu reprezintă ceva foarte răspândit în sistem. Dar este drept, şi puţine fiind, trebuie să găsim soluţii pentru a corecta această situaţie”, a declarat ministrul.