Daniel David: Există fonduri pentru toate școlile care nu au grupuri sanitare în interior
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat joi seara că în bugetul Ministerului Educaţiei există fonduri alocate pentru toate şcolile care nu au grupuri sanitare în interior.
„Am reuşit să prindem în bugetul din acest an toate unităţile şcolare care încă aveau probleme cu unităţile sanitare. În formula metaforică, să spun aşa, erau şcolile cu toaleta în curte”, a transmis ministrul.
El a explicat că a solicitat o analiză riguroasă a situației la nivel național pentru a identifica exact numărul școlilor afectate. După finalizarea acestei evaluări, a fost solicitat bugetul necesar și s-a emis o Hotărâre de Guvern.
„Am vrut să încheiem problema asta odată, fiindcă mereu susţineam diverse şcoli, după aceea apăreau altele”, a declarat Daniel David.
Ministrul estimează că până în toamna acestui an, cel târziu primăvara viitoare, problema va fi complet eliminată.
Pentru a preveni reapariția acestor situații în viitor, Ministerul Educației a introdus un mecanism de control. Acesta prevede ca evaluarea periodică realizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) să includă obligativitatea existenței grupurilor sanitare în interiorul clădirii școlare.
Această modificare va permite identificarea rapidă a eventualelor probleme și va descuraja tolerarea unor condiții improprii în unitățile de învățământ. Ministrul Daniel David a precizat că ar fi fost „cumva penibil” ca în școli să fie introduse cele mai noi tehnologii, în timp ce toaletele să rămână în curțile acestora.

14,5 milioane lei alocați prin Hotărâre de Guvern
Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotărâre de Guvern, alocarea a 14,5 milioane lei pentru investiții în unitățile școlare care funcționează cu grupuri sanitare neconforme.
„Guvernul transferă circa 14,5 milioane lei, prin Hotărâre de Guvern, către autorităţile locale pentru lucrări de investiţii la 175 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care funcţionează cu grupuri sanitare neconforme”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Aproximativ 13 milioane de lei din această sumă vor fi utilizați pentru continuarea proiectelor începute în 2024. Fondurile provin din bugetul Ministerului Educației și sunt distribuite către primării prin intermediul inspectoratelor școlare județene.
Primarii și consiliile locale vor avea responsabilitatea realizării branșamentelor la apă și canalizare și a gestionării eficiente a fondurilor alocate.
„Banii vin de la bugetul Ministerului Educaţiei şi sunt distribuiţi către Primării, prin intermediul Inspectoratelor şcolare judeţene. Primarii şi Consiliile locale sunt responsabili să facă branşamentele la canalizare şi apă şi să se asigure că aceşti bani sunt cheltuiţi cum trebuie în acest an, pentru ca fenomenul şcoli cu toalete în curte să se diminueze semnificativ sau, chiar cum ar trebui să fie în anul 2025, să dispară din România”, a mai declarat Constantin.