Ministrul Educației, Daniel David: „Viitorul României va fi aşa cum va fi educaţia”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a subliniat într-o intervenţie la Prima News că viitorul României depinde direct de calitatea sistemului educaţional. Acesta a afirmat că, prin valorificarea potențialului de inteligență și creativitate, România poate forma specialiști competenți și cetățeni împliniți, ceea ce se va reflecta pozitiv în dezvoltarea generală a țării.

Oficialul a explicat că se analizează includerea unor proceduri de management al violenței şi bullying-ului ca anexe obligatorii în regulamentul școlar, pentru a se asigura că actorii din sistemul educațional cunosc pașii necesari în astfel de situații.

El a recunoscut că schimbările nu se produc ușor, însă este important ca procedurile să fie integrate clar, astfel încât profesorii și elevii să fie obligați să le consulte și să le aplice în mod responsabil.

Ministrul a reiterat ideea că educația determină profilul profesional și civic al societății, precizând că, deși politicienii declară frecvent că educația este o prioritate, în realitate aceasta este adesea doar una dintre multiplele preocupări.

În opinia sa, schimbarea reală începe printr-o reformă profundă în educaţie, ceea ce va conduce la formarea unor specialiști valoroși în toate domeniile.

„Viitorul României arată cum va arăta educaţia. România stă pe profilul românilor, dacă noi schimbăm educaţia şi folosim acel potenţial bun de inteligenţă şi creativitate şi avem absolvenţi buni specialişti la diferite niveluri, oameni mulţumiţi cu propria viaţă, şi România va arata bine.

Sentimentul este că uneori suntem prea declarativi, toţi politicienii spun că educaţia este prioritate şi, uneori, este doar una dintre priorităţi, neînţelegând că din educaţie se formează doctorii, inginerii, politicienii. Hai să corectăm educaţia, o să avem buni specialişti!”, a explicat Daniel David.

Mulți copii ies din sistemul educațional nepregătiți pentru viață. Rata analfabetismului funcțional

Daniel David a vorbit și despre problemele grave din sistemul preuniversitar, printre care abandonul școlar ridicat și lipsa competențelor esențiale ale elevilor la finalul etapelor educaționale. El a atras atenția că sute de mii de copii fie nu ajung în sistemul educațional, fie ies din el fără a fi pregătiți pentru viață.

Ministrul a menționat, de asemenea, existența unei rate ridicate de analfabetism funcțional și lipsa unui sistem educațional care să valorifice atuurile naturale ale elevilor, precum creativitatea și inteligența.

În zona cercetării, acesta a evidențiat probleme legate de fragmentare și de competitivitatea scăzută pe plan internațional, precum și dificultăți în atragerea de proiecte și publicarea în reviste științifice de top.

„Văd un sistem educaţional preuniversitar care pierde pe parcurs foarte mulţi copii, rata abandonului este foarte mare. Vorbim de sute de mii de copii care nu au ajuns în sistemul educaţional. Văd copii care, deşi au fost prinşi în şcoală, la sfârşitul ciclurilor cheie nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii. (…)

Văd o rată foarte mare de analfabetism funcţional. Nu văd un sistem educaţional care să construiască pe aceste atribute pe care le avem, creativitate şi inteligenţă.

În zona cercetării văd o fragmentare foarte mare şi o problemă în ceea ce priveşte competivitatea internaţională, capacitatea de  a atrage proiecte, bani, de a publica în reviste de top”, a spus ministrul Educației.

În ceea ce privește soluțiile, Daniel David a explicat că, deși acestea sunt complexe, ele trebuie să înceapă cu măsuri simple. A anunțat că imediat după Paști va fi demarată o evaluare a tuturor actorilor importanți din sistemul de cercetare – universități și institute ale Academiei Române – pentru a identifica cine este competitiv la nivel internațional și cine are nevoie de sprijin sau reforme majore.

Ministrul a adăugat că va susține o concentrare academică, încurajând fuziunea între institute mai mici, pentru a se crea o masă critică semnificativă care să permită atragerea de finanțări și granturi internaționale. Aceasta este, în opinia sa, cheia dezvoltării în domeniul cercetării și inovării.

Sfaturi pentru universitățile din România

În ceea ce privește învățământul superior, Daniel David a precizat că a solicitat universităților să își asume una dintre cele trei misiuni: educație și cercetare avansată, educație și cercetare, sau educație orientată spre formarea de resursă umană.

El a subliniat că fiecare categorie este importantă pentru țară, iar transparența în asumarea acestor misiuni este esențială pentru ca studenții să știe la ce să se aștepte. Termenul-limită pentru această clasificare este luna iunie, moment în care se va putea anunța oficial câte instituții aparțin fiecărei categorii.

„În zona învăţământului superior foarte important este ca Universităţile să îşi precizeze misiunea. Şi le-am cerut să îşi asume una dintre cele 3 misiuni: educaţie şi cercetare avansată, educaţie şi cercetare şi categoria acelor universităţi de educaţie, focusate pe formarea de resursă umană.

Ţara are nevoie de toate cele trei categorii şi, odată ce ai făcut asta, eşti corect faţă de student, care ştie la ce să se aştepte. Am cerut asta până în luna iunie, când putem spune public câte Universităţi avem din fiecare categorie”, a încheiat Daniel David.