Daniel Fenechiu, despre pensia lui Nicolae Ciucă: Omul mi-a spus ‘Când faci legea, mie să nu îmi crească pensia cu un leu’

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Daniel Fenechiu a anunțat că pensia lui Nicolae Ciucă nu va crește după modificarea legii, precizând că indexarea nu se aplică pensionarilor militari cu funcții în Guvern, secretar de stat sau parlamentari, o decizie considerată legală.

Daniel Fenechiu a anunțat că pensia lui Nicolae Ciucă nu va crește

Liderul grupului Partidului Național Liberal (PNL) din Senat a declarat luni că includerea în proiectul de modificare a pensiilor militare de stat a unei prevederi care prevede că indexarea acestor pensii nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcții de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții echivalente, precum și parlamentarilor, este o decizie legală.

Chiar dacă articolul 59 (3) ar putea fi declarat neconstituțional, legea va rămâne în vigoare după controlul Curții Constituționale. Deși aplicarea legii se confruntă cu o întârziere de două luni, aceasta va continua să fie aplicată.

Nicolae Ciucă a fost criticat pentru posibilele creșteri ale veniturilor personale, iar în campania electorală s-a subliniat importanța redactării legii conform solicitărilor, chiar cu riscul unor întârzieri.

Legiuitorul trebuie să respecte restricțiile temporare asupra drepturilor, cum ar fi interdicția pentru militari și parlamentari de a desfășura afaceri.

După încheierea mandatului, demnitarii vor putea beneficia de toate drepturile, iar această soluție este considerată satisfăcătoare, având în vedere calitatea bună a restului legii.

„Chiar dacă ar fi neconstituţional art. 59 (3), legea rămâne (după un eventual control al Curţii Constituţionale – n.r.). Se întârzie două luni şi rămâne. Generalul Ciucă a fost atacat în nenumărate rânduri că prin tot ceea ce face încearcă să îşi mărească veniturile. Suntem în campania electorală. Când omul mi-a spus ‘Când faci legea, mie să nu îmi crească pensia cu un leu’, pentru mine este o datorie de onoare să redactez aşa, cu riscul să apară o problemă, cu riscul să se întârzie două luni. Îmi asum toate riscurile privind această problemă. Când legiuitorul, aşa cum a spus că militarul nu are voie să facă afaceri, că parlamentarul nu are voie să facă ceva, şi acolo e vorba de o restrângere de anumite drepturi, dar este temporară. Demnitarul îşi termină mandatul, se duce în pensie şi atunci beneficiază de tot. Ştiţi vendeta care este. (…) Este o soluţie pe care, politic, am agreat-o şi cu colegii şi este satisfăcătoare, pentru că restul ansamblului legii cred că este foarte bun”, a afirmat Fenechiu, la Senat.

Raport favorabil pentru proiectul de modificare

Comisia de apărare a Senatului a acordat, luni, un raport favorabil, cu amendamente, proiectului de modificare a Legii pensiilor militare, care prevede indexarea pensiilor aflate în plată în funcție de solda sau salariul de grad și de funcție. Propunerea legislativă, inițiată de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților și va fi supusă votului în plenul Senatului, care este for decizional.

Cuantumul pensiilor militare de stat se va actualiza atunci când se majorează solda de grad sau salariul funcției pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din administrația penitenciară.

Actualizarea se va efectua conform procentajelor stabilite în articolele 29, 30 și 108 și va ține cont de vechimea valorificată în ultima decizie de pensie, inclusiv prin excepție de la articolul 60. Aceasta se va aplica gradului avut la data trecerii în rezervă sau încetării raporturilor de serviciu, având în vedere media soldelor și a drepturilor bănești utilizate pentru calculul pensiei, conform actului normativ amendat de Comisia de apărare a Senatului.

„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ amendat de Comisia de apărare a Senatului.