Daniel Fenechiu a dezvăluit motivele pentru controversele cu privire la testele antidrog
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat motivele controverselor legate de Ordonanța referitoare la testarea șoferilor cu aparatele Drugtest. El a subliniat că, deși Ministerul Afacerilor Interne a achiziționat cele mai moderne dispozitive, Ordonanța inițială nu a luat în considerare capacitățile de analiză ale IML.
Senatorul PNL a afirmat că legea obligă agenții constatatori să efectueze teste în situații specifice, cum ar fi implicarea într-o anchetă legată de droguri sau descoperirea de recipiente suspecte în vehicul. El a subliniat că, deși există obligații legale în aceste cazuri, nu există restricții pentru testarea în alte situații.
Fenechiu a menționat că Ordonanța se bazează pe premisa că cetățenii cinstiți nu au motive să ascundă nimic. El a explicat că drugtestele nu doar că depistează droguri care sunt analizate de IML, ci și substanțe pentru care IML nu are precursori disponibili.
Acesta a subliniat că au existat cazuri în care drugtestul a indicat prezența unor droguri în aerul expirat, dar ulterior analiza la IML a arătat că rezultatul era fals din cauza lipsei precursori pentru respectivele substanțe.
Această situație a contribuit la o percepție negativă asupra drugtestelor în întreaga țară.
Senatorul PNL dezvăluie cum această ordonanță a pornit de la o filosofie: Dacă ești un cetățean onest, nu ai ce ascunde
“Legea impune agentului constatator să te testeze în niște cazuri obligatorii, și anume: dacă ai fost în dosare cu droguri, dacă în mașină au văzut recipiente, diverse lucruri sau dacă din modul cum te comporți rezultă ceva. Legea îl obligă în aceste situații, dar nimeni nu îi interzice să te testeze în rest.
Ordonanța a pornit de la o filosofie, toată modificarea a pornit de la premisa că dacă ești un cetățean onest, nu ai ce ascunde. Drugtestele surprind nu doar drogurile pe care le investighează IML-ul, ci și anumite droguri care necesită niște precursori pe care IML-ul nu îi are. Mai surprind și anumite pastile. Și pe drugteste au fost situații în care cetățeanul a fost oprit, a fost testat, drugtestul a testat prezența unor droguri în aerul respirat, după care a fost condus la IML.
Ce să vezi, la IML s-a constatat că nu e adevărat, că omul nu s-a drogat datorită faptului că pentru mai multe substanțe nu existau precursori și au mai fost anumite situații cu dedicație. S-a răspândit în toată România că drugtestele nu sunt sigure, că sunt prilej de bătaie de joc și așa mai departe. Atunci MAI a achiziționat cele mai performante drugteste, care se folosesc în Germania, în Olanda.
În momentul ăsta suntem în situația în care ei au dat Ordonanța și au zis așa, dacă nu sufli și te duci la IML îți iau permisul până când vin probele, fără să se gândească că pot dura șase zile, 10 zile, două luni, trei luni”, a declarat acesta pentru B1TV.