Daniel Funeriu candidează la prezidențiale
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, a făcut recent un pas important pe scena politică, anunțându-și intenția de a candida la președinția României. Odată cu această decizie, el a lansat o provocare directă pe Facebook, adresându-se contracandidaților săi – Crin Antonescu, Nicușor Dan și Gheorghe Georgescu. Funeriu le-a cerut să spună clar, punct cu punct, ce au realizat concret în viața publică, subliniind că fără o prezentare detaliată a bilanțului lor, tot ce vor face este să arunce „vorbe meșteșugite” menite să aburească electoratul. În contrast cu acest discurs vag, Funeriu a afirmat că, în perioada în care a fost ministru, a avut curajul să „înceapă curățenia morală” în sistemul educațional, punând accent pe transparență și etică.
El a vorbit, în mod special, despre un moment definitoriu din mandatul său, atunci când, în 2011, a lansat o „cruciada anti-plagiat”.
”În 2011, în indiferenţa presei, începeam cruciada anti-plagiat. Eu ştiam exact ce fac, lumea s-a uitat ciudat la mine: „ce mai vrea şi ăsta?” Azi, politicieni proeminenţi şi şefi prezenţi şi trecuţi ai structurilor de forţă -aparent intangibili- tremură la auzul acestui cuvânt. Foarte târziu, pentru că, până la apariţia mea în guvern, nimeni nu le-a deranjat furtul intelectual pe care-l practicau într-un stat spectator de 20 de ani. La început au fost puţini jurnalişti curajoşi (Tapalagă, Turcescu, Marian (scuze celor pe care nu i-am citat)), iar graţie muncii ulterioare, eroice pe alocuri, a Emiliei Şercan, azi lucrurile s-au schimbat în mentalul colectiv. Doar în mentalul colectiv, pentru că statul îi protejează pe cei dovediţi hoţi intelectuali: unora nu li se mai găsesc tezele, altora li se blochează dosarele pe chichiţe, alţii îşi primesc titlurile de doctor înapoi. Cică „în justiţie”, dar de fapt într-o justiţie strâmbă”, a scris Funeriu într-o postare.
Daniel Funeriu, apel la contracandidați
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, și-a lansat un apel ferm la adresa contracandidaților săi. Acesta le-a solicitat candidaților deja anunțați – Crin Antonescu, Nicușor Dan și Gheorghe Georgescu – să prezinte „punct cu punct” ce au realizat concret în viața publică. Funeriu a subliniat că, fără o prezentare clară a bilanțului lor, vorbim doar despre „vorbe meșteșugite”, care nu fac altceva decât să „aburească electoratul”.
„Eu, când am condus educația, am început curățenia morală”, a mai afirmat fostul ministru, referindu-se la inițiativele sale în domeniul educației și la măsurile de reformă pe care le-a implementat. În opinia lui, campania sa va fi ghidată de două principii fundamentale: claritate și etică. „Statul trebuie să vă spună încotro mergem și să nu vă mai mintă”, a adăugat Funeriu, făcând apel la transparență și responsabilitate din partea autorităților.
În plus, fostul ministru a adus în discuție un exemplu din afacerea politică internațională, menționând-o pe Maia Sandu, care în 2013 a început un proces similar de „curățenie morală” în educația din Republica Moldova și a câștigat, ulterior, încrederea cetățenilor din această țară. Funeriu a folosit acest exemplu pentru a sublinia că dacă o reformă majoră în educație a avut succes în Moldova, atunci și România poate urma un traseu similar.
„Constatarea este simplă: omul care în 2013 a început curățenia morală în educație în Moldova, Maia Sandu, a primit încrederea cetățenilor de peste Prut. Noi de ce am fi mai prejos în alegere?”, a adăugat el, provocându-și astfel adversarii și alegătorii să reflecteze asupra importanței unui astfel de demers în România.
Mai departe, Funeriu a continuat să-și exprime opinia despre actualii candidați, cerându-le acestora să fie „originali” și să propună soluții noi și inovatoare, fără a încerca să copieze ideile sale. „Îi rog pe candidați să fie originali și să propună ceva nou, nu să se ia după mine”, a spus fostul ministru, dând de înțeles că nu vrea să fie perceput ca fiind doar un repetitor al unor idei deja cunoscute, ci ca un lider care aduce soluții autentice.