Politica „știu eu un băiat”, ridicată la rang de strategie de stat
Daniel Funeriu a afirmat că România pare să fi adoptat o politică externă improvizată, în care deciziile importante se iau pe baza unor relații personale și netransparente. A dat ca exemplu trimiterea de către premierul Marcel Ciolacu a unui „emisar special” în SUA, pentru a stabili relații cu administrația Trump, acțiune pe care a descris-o ca parte a unei politici bazate pe relații de tip „știu eu un băiat”.
El a adăugat că astfel de practici devin din ce în ce mai răspândite în viața publică românească. Potrivit lui Funeriu, chiar și George Simion ar fi încercat să se asocieze cu lideri politici ca Călin Georgescu, poziționându-se singur ca un „om de încredere”, fără să fie desemnat de cineva anume. Candidatul a considerat acest comportament drept o lipsă de respect față de electorat, accentuând că astfel de personaje evită dezbaterile, temându-se să fie confruntate cu întrebări directe.
„Nu pot să nu observ o politică ridicolă, ridicată la rang de politică de stat a premierului Ciolacu, politica lui «ştiu eu un băiat». Vorbesc despre celebrul emisar special, care politica lui «ştiu eu un băiat» văd că devine un mod naţional de a face politică. De exemplu, domnul Simion, el nici măcar nu a fost desemnat ca fiind un băiat de-al lui Georgescu, ci se cere el: Georgescu, mă laşi să fiu un băiat pentru tine? Iată că acest om care vrea să fie un băiat pentru Georgescu nu doar că-şi dispreţuieşte propriul electorat, dar are această îndrăzneală puţin ciudată să nu aibă curajul să vină la dezbateri prezidenţiale, vorbesc de domnul Simion”, a afirmat Daniel Funeriu, marţi seară, la TVR Info.

Daniel Funeriu spune că trebuie să se afle adevărul despre anularea alegerilor
Daniel Funeriu a susținut că anularea alegerilor din noiembrie 2024 a afectat relațiile României cu partenerii strategici, în special cu Statele Unite. El a promis că, dacă va fi ales președinte, în termen de 30 de zile va publica toate informațiile legate de acest moment critic.
A explicat că există doar două scenarii posibile: fie Călin Georgescu ar fi fost într-adevăr un agent al intereselor străine, caz în care ar trebui judecat și condamnat în baza unui proces legal, fie nu a fost așa, iar în acest caz cei care au declanșat anularea alegerilor ar trebui să răspundă în fața legii. În ambele situații, a considerat că adevărul trebuie cunoscut de toți românii și de toți partenerii internaționali ai țării, în special de SUA.
„De aceea angajamentul pe care îl fac, dacă voi fi ales preşedintele României, este ca în primele 30 de zile să fac public tot ceea ce se ştie despre anularea alegerilor, pentru că nu sunt foarte multe soluţii, sunt doar două soluţii: fie Georgescu e omul intereselor străine şi atunci, potrivit legilor, el trebuie să meargă în puşcărie în urma unui proces legal şi echitabil, fie nu este aşa, şi atunci cei care au provocat acest cataclism democratic, anularea alegerilor, trebuie să plătească. Dar acest lucru trebuie să fie ştiut de toţi românii şi trebuie ştiut de toţi partenerii noştri, mai ales de Statele Unite”, a susţinut Funeriu.
Avem nevoie de o armată regională puternică
Funeriu a declarat că România are obligația de a se apăra singură și că este necesară construirea unei armate regionale solide, în parteneriat cu Polonia. A afirmat că își dorește ca România să devină, alături de Polonia, una dintre cele mai relevante puteri terestre între Rin și Prut.
El a spus că România trebuie să investească în cele mai moderne echipamente militare, să își întărească industria de apărare și să aloce fonduri suplimentare pentru acest sector. Totodată, a pledat pentru o colaborare extinsă cu Turcia și Bulgaria în zona Mării Negre, menționând că nu e suficient să existe doar operațiuni de căutare de mine maritime.
Funeriu a subliniat că Uniunea Europeană a fost prea lentă în implementarea unei politici comune de apărare, deși aceasta fusese prevăzută încă din 2012. A amintit și faptul că Donald Trump le-ar fi cerut liderilor europeni, încă din 2018, să investească mai mult în propria apărare.
„Este sarcina României să se apere pe sine. Eu mă bucur că Uniunea Europeană face acest efort mare, dar puţin tardiv, pentru o politică comună de apărare care este în Tratatul Uniunii Europene din 2012. Deci din 2012 până acum nu a făcut nimic. Trump, în 2018, la ONU, a spus Europei: cheltuiţi şi investiţi în propria voastră apărare. Deci aceste lucruri erau previzibile”, a mai afirmat Daniel Funeriu.
România trebuie să devină un aliat relevant
În opinia lui Daniel Funeriu, Donald Trump nu judecă parteneriatele doar prin prisma alianțelor, ci prin cea a relevanței strategice. Astfel, România trebuie să devină un actor important pe scena apărării europene, prin consolidarea capacităților militare și a relațiilor regionale.
În încheiere, candidatul independent a punctat că doar prin transparență și asumare politică România își va putea recâștiga credibilitatea externă și va putea construi un sistem de apărare coerent și eficient.
„Donald Trump priveşte ţările nu doar prin prisma faptului că sunt aliate sau nu, ci prin prisma relevanţei lor. Şi de aceea, noi trebuie să devenim mai relevanţi, având o industrie de apărare mai puternică, având o armată mai puternică şi de aceea eu spun că, la finalul mandatului, dacă voi avea această onoare (de a fi ales preşedinte al ţării – n.r.) vreau ca România să aibă, împreună cu Polonia, să aibă cea mai puternică armată pe terestru de la Rin la Prut şi îmi doresc o întărire a colaborării la Marea Neagră cu Turcia, astfel încât să avem şi altceva pe maritim cu Turcia şi Bulgaria în afară de ceea ce avem acum, şi anume căutarea de mine ş.a.m.d.”, a adăugat Daniel Funeriu.