Daniel Funeriu își reafirmă candidatura la alegerile prezidențiale

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și-a reiterat intenția de a candida ca independent la alegerile prezidențiale din primăvară. Funeriu a subliniat că viziunea sa politică este bazată pe respectarea Constituției și apărarea suveranității naționale, considerând acest lucru o obligație constituțională pentru orice președinte al României.

În același timp, el a criticat dur contracandidații pe care îi percepe ca fiind lipsiți de substanță, făcând referire directă la Călin Georgescu, pe care l-a descris drept „un guru cu zorzoane”.

Suveranismul, o obligație constituțională, nu doar o opțiune

Daniel Funeriu a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că poziția sa suveranistă este o expresie a jurământului depus în momentul în care a preluat funcția de ministru al Educației.

El a explicat că suveranitatea este un principiu fundamental al Constituției României și a criticat dezbaterile recente legate de acest subiect, pe care le consideră marcate de amatorism.

„Al cincilea cuvânt din Constituția României este „suveranitate”. Articolul 2 vorbește despre suveranitatea poporului exercitată prin vot. A fi suveranist este o obligație constituțională, iar președintele României jură să apere suveranitatea țării. În acest context, contracandidații care vorbesc despre suveranism sunt doar niște „guru cu zorzoane”, fără soluții reale”, a spus Funeriu, potrivit unei postări pe Facebook.

El a criticat direct abordările lui Călin Georgescu, despre care a afirmat că doar mimează ascultarea nevoilor cetățenilor, fără a propune soluții concrete.

Daniel Funeriu a dezvăluit că echipa sa de campanie include nume cunoscute din spațiul public, printre care și Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României. Potrivit fostului ministru, această echipă este formată din persoane cu o înaltă pregătire profesională, capabile să aducă o schimbare reală în peisajul politic românesc.

„Domnul Augustin Zegrean s-a alăturat echipei mele. Aș vrea ca Guvernul României să aibă oameni de calibrul celor din echipa mea. Este important ca viitorii lideri politici să vină nu doar cu promisiuni, ci și cu programe și echipe solide”, a afirmat Funeriu.

El a mai menționat că detalii suplimentare despre echipa și programul său vor fi făcute publice la momentul oportun.

Critici la adresa liderilor actuali și analiza contextului social

Fostul ministru a criticat și modul în care președintele Klaus Iohannis a gestionat crizele recente. Funeriu consideră că lipsa de reacție a actualului președinte a fost unul dintre motivele care au alimentat ascensiunea liderilor politici suveraniști.

„În ultimii ani, cetățenii României au fost supuși unor șocuri majore – pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, inflația, iar acum impactul inteligenței artificiale. În tot acest timp, Klaus Iohannis nu doar că n-a vorbit, dar nici n-a ascultat. Acest vid de comunicare și leadership a fost umplut de figuri politice care s-au prefăcut că ascultă, dar care nu oferă soluții reale”, a declarat Daniel Funeriu.

El a explicat că lipsa unei alternative politice viabile a fost motivul pentru care o parte semnificativă a electoratului s-a îndreptat către lideri precum Călin Georgescu, pe care Funeriu îl consideră nepregătit să gestioneze problemele complexe ale țării.

„Faptul că oamenii sunt ascultați nu e un lucru rău, dar votul lor ajunge în mâinile unor vehicule politice fără soluții. Suveranismul nu este o alegere, este o obligație constituțională, iar contracandidații mei, prin abordarea lor, demonstrează un amatorism profund”, a adăugat Daniel Funeriu.