Daniel Funeriu a explicat că ceilalți candidați îl susțin pe Bolojan nu pentru realizările sale de la Oradea sau din alte motive personale, ci pentru că așa indică sondajele și recomandările unor așa-ziși experți în sociologie, care le-au sugerat să se asocieze cu imaginea lui.

Daniel Funeriu spune că se adresează direct românilor

Funeriu a subliniat că el se adresează direct românilor, spunându-le adevărul, și nu urmează sfaturi de strategie electorală menite să creeze o imagine publică favorabilă. Din punctul său de vedere, contracandidații sunt influențați de calcule de imagine, fiind „împachetați” într-un ambalaj mediatic conceput de sociologi.

„Nu, nu este propunerea mea, pentru că eu spun românilor adevărul. Ceilalţi candidaţi îl propun pe Bolojan, ştiţi de ce? Nu pentru ce a făcut Bolojan la Oradea, nu pentru că s-au îndrăgostit de domnul Bolojan, ci pentru că… sondajele. Da? Pentru că nişte experţi, între ghilimele, în ale sociologiei, le-au spus: ”Băi, spune că îl numeşti, lipeşte-te de imaginea lui!”. Ăsta este adevărul. Deci avem nişte candidaţi împachetaţi într-un staniol mediatic, care spun ceea ce le spun sociologii că ar trebui să spună. (…) Dacă ajung la Cotroceni, a doua zi, Ciolacu nu va mai fi premier”, a spus Funeriu, conform News.

Întrebat cu cine ar colabora pentru formarea unui Guvern în cazul în care ar ajunge președinte, Funeriu a afirmat că, odată ajuns la Palatul Cotroceni, Marcel Ciolacu nu va mai fi prim-ministru. Deși i s-a atras atenția că președintele nu are prerogativa directă de a demite premierul conform Constituției, Funeriu a invocat articolul 80, care prevede rolul de mediere între stat și societate.

Daniel Funeriu
SURSA FOTO: Facebook, Daniel P. Funeriu

Candidatul spune că va convoca partidele politice la consultări

În viziunea sa, victoria în alegerile prezidențiale ar reprezenta un vot clar împotriva actualei structuri guvernamentale, iar loialitatea față de alegători ar obliga actualul premier să demisioneze. Funeriu consideră că această demisie ar fi un gest de respect față de voința populară și principiile de colaborare loială între instituțiile statului.

„Ce scrie la articolul 80? La articolul 80 scrie că preşedintele mediază între stat şi societate. Dacă eu ajung la Cotroceni, înseamnă că votul pentru mine a fost un vot inclusiv împotriva emanaţiei lui Ciolacu, care este Crin Antonescu. Curtea Constituţională şi Constituţia ne spun că instituţiile statului trebuie să colaboreze loial. Ce înseamnă loialitate? Loialitate faţă de ce? Faţă de vot! Dacă eu, Daniel Funeriu, ajung la Cotroceni, loialitatea faţă de votul românilor îi va impune domnului Ciolacu să se prezinte la Cotroceni cu demisia. Şi, da, PSD a câştigat alegerile, deci PSD trebuie să aibă prima opţiune în a forma o majoritate”, a completat candidatul.

În ceea ce privește desemnarea unui nou prim-ministru, Daniel Funeriu a explicat că va convoca partidele politice la consultări. El a afirmat că, respectând cutuma democratică, va recunoaște că PSD, în calitate de cel mai mare partid din Parlament, trebuie să aibă prima opțiune de a forma o majoritate și de a propune un premier.

„Voi convoca partidele la consultări şi, după prima consultare, voi spune: ”PSD este cel mai mare partid în Parlament. Deci PSD are privilegiul de a încerca să formeze o primă coaliţie şi de a propune un premier”. Voi mai spune un lucru: ”Stimate partide, ăsta este programul care a câştigat aceste alegeri. Ăsta este programul care a fost plebiscitat de oameni”. Şi atunci, eu dau PSD-ului posibilitatea să propună un premier şi să formeze o coaliţie. Prima posibilitate. Dar voi judeca propunerea de premier: unu – dacă îşi aliniază programul de guvernare cu programul care mă va fi dus la Cotroceni. Şi, doi la mână – dacă personalitatea premierului propus este competenţă şi caracter”, susține Funeriu.

Funeriu taxează dur contracandidații

Funeriu a oferit și mai multe critici contracandidaților săi. George Simion a fost numit „șef de galerie”, Crin Antonescu a fost descris ca „clăbuci”, ilustrând imaginea unei iluzii de consistență, Nicușor Dan a fost caracterizat ezitând între „fulg de păpădie” și „impostură”, Victor Ponta a fost etichetat drept „definiția imposturii”, iar despre Elena Lasconi a spus că este „extrem de șubredă intelectual”, deși nu i-a observat defecte de caracter și a apreciat curajul acesteia.

Întrebat ce va face în cazul în care nu va accede în turul al doilea, Daniel Funeriu a declarat că nu va îndemna electoratul să voteze cu niciunul dintre finaliști. El consideră că electoratul român nu are nevoie de indicațiile sale pentru a ști ce are de făcut și că este o dovadă de aroganță ca un lider politic să le spună cetățenilor cum să voteze. Daniel Funeriu a afirmat că misiunea sa este să își prezinte opțiunile și valorile, subliniind că simbolul său electoral este o busolă cu acul îndreptat spre Vest, ca expresie a convingerilor sale pro-atlantiste. El a explicat că își propune să fie onest cu națiunea sa și că nu cere votul alegătorilor, ci doar să i se împrumute în mod conștient.

În discuția despre Nicușor Dan, Funeriu a insistat asupra ideii de impostură a independenței

În discuția despre Nicușor Dan, Daniel Funeriu a insistat asupra ideii de impostură a independenței, subliniind că, spre deosebire de sine, Nicușor Dan beneficiază de sprijinul unor partide și a fost implicat în conflicte interne precum cel din USR. De asemenea, a criticat fenomenul de vot util, arătând că acesta a condus la susținerea unor politicieni inutili, și a îndemnat la un vot bazat pe adevăr și convingere personală, nu pe manipulări de tip sondaj.

Referitor la Victor Ponta, Funeriu a reiterat fără ezitare caracterizarea de „definiția imposturii”. În ceea ce o privește pe Elena Lasconi, el a remarcat că, deși nu a observat defecte de caracter la aceasta, a remarcat o lipsă majoră de competență necesară pentru funcția prezidențială. A adăugat că apreciază curajul Elenei Lasconi de a intra într-o astfel de competiție și a subliniat importanța participării femeilor în viața politică, însă a exprimat regretul că aceasta nu a dat curs invitației la o dezbatere programată.