Daniel Funeriu critică declarațiile vicepreședintelui american J.D. Vance despre alegerile din România

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Daniel Funeriu, a reacționat vineri la declarațiile vicepreședintelui american, J.D. Vance, referitoare la anularea alegerilor din România.

Funeriu consideră că, deși unele aspecte menționate de oficialul american sunt corecte, discuțiile ar fi trebuit purtate bilateral, nu pe scena internațională, a scris acesta pe Facebook.

Funeriu a subliniat că România este o democrație tânără, cu instituții slabe și politicieni corupți, dar consideră că este greșit ca țara să fie folosită drept exemplu negativ la Conferința de Securitate de la Munchen.

„1) Da, e corect să spui că Europa ar fi trebuit să facă mult mai multe eforturi pentru a-și pregăti apărarea. Nu, nu e în regulă să îți bagi vodcă rusească în vene chefuind, atât timp cât americanii te protejează de ruși.

2) Da, e corect să spui că o democrație care nu rezistă câtorva milioane de euro de reclamă plătită de ruși pe tiktok e o democrație slabă. România e, încă, o democrație tânără. Da, am spus-o de multe ori, România are un deficit democratic, instituții slabe și politicieni corupți.

3) Nu, nu sunt de acord ca România să fie dată ca exemplu negativ pe marea scenă a diplomației: Conferința de Securitate de la Munchen.

Da, avem hibele noastre, dar aș fi preferat ca aceste lucruri să fie discutate cu partenerul strategic în plan bilateral, nu în piața publică”, a declarat el.

De asemenea, Funeriu a recunoscut că influența rusă asupra alegerilor este o problemă reală, dar a pus sub semnul îndoielii ideea că o democrație solidă ar putea fi afectată de câteva milioane de euro cheltuite pe TikTok de Rusia.

Funeriu cere demisia premierului Marcel Ciolacu

„Domnule Ciolacu este rândul dumneavoastră să vă prezentaţi demisia.

Domnule Preşedinte Ilie Bolojan,

Realizarea celor 4 obiective de mai sus e urgentă şi imperativă. Rolul cel mai important în atingerea lor vă aparţine Dumneavoastră, domnule Preşedinte Bolojan (…)

Fiţi politicianul curajos, vizionar şi responsabil de care Ţara are ACUM atâta nevoie! Eu voi sta alături de ţara mea, prin faptă, nu doar prin vorbă atunci când dă bine electoral”, a mai transmis Funeriu.

Care sunt pașii de urmat pentru România

Daniel Funeriu a prezentat o serie de măsuri urgente pe care le consideră necesare:

  • Organizarea unor alegeri prezidențiale impecabile;
  • Alegerea unui președinte puternic și capabil, care să conducă România cu „busola corectă”;
  • Clarificarea motivelor care au dus la anularea alegerilor, pentru a se determina dacă decizia a fost justificată;
  • Demisia tuturor celor care au avut funcții politice decizionale în momentul anulării scrutinului, inclusiv a premierului Marcel Ciolacu.

Funeriu i-a adresat un mesaj direct președintelui interimar Ilie Bolojan, în care îl îndeamnă să acționeze cu curaj și responsabilitate.

„Domnule Preşedinte Ilie Bolojan,

Realizarea celor 4 obiective de mai sus e urgentă şi imperativă. Rolul cel mai important în atingerea lor vă aparţine Dumneavoastră, domnule Preşedinte Bolojan (…)

Fiţi politicianul curajos, vizionar şi responsabil de care Ţara are ACUM atâta nevoie! Eu voi sta alături de ţara mea, prin faptă, nu doar prin vorbă atunci când dă bine electoral”, a transmis candidatul independent.

Funeriu a răspuns criticilor vicepreședintelui american J.D. Vance

Declarațiile lui Funeriu vin ca răspuns la criticile vicepreședintelui american J.D. Vance, care a afirmat că anularea alegerilor din România este un exemplu clar al slăbirii democrației europene. Vance a pus sub semnul îndoielii justificarea anulării alegerilor pe baza dezinformării rusești, sugerând că o democrație solidă nu ar trebui să fie afectată de astfel de influențe externe.

Rămâne de văzut dacă aceste schimburi de replici vor avea consecințe asupra relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite și dacă măsurile propuse de Funeriu vor prinde contur în viitorul apropiat.