Daniel Gavrila: „stiu unde trebuie sa ajungem”

Capital: Cum ati fost recrutat de Lowe Lintas GGK pentru functia de Managing Director?Daniel Gavrila: La inceputul acestui an am primit un telefon de la Paul Radu (vicepresedintele Lowe Lintas GGK Romania - nota red.), cu rugamintea de a ne intalni sa discutam despre "interese comune pe care le avem in acest business".Capital: Dupa ce ati inchis telefonul v-ati gandit ca vi se va propune aceasta functie?Daniel Gavrila: Nu, nu m-am gandit, credeam ca e un alt aranjament. Cand am aflat despre ce e

Capital: Cum ati fost recrutat de Lowe Lintas GGK pentru functia de Managing Director?
Daniel Gavrila: La inceputul acestui an am primit un telefon de la Paul Radu (vicepresedintele Lowe Lintas GGK Romania – nota red.), cu rugamintea de a ne intalni sa discutam despre „interese comune pe care le avem in acest business”.
Capital: Dupa ce ati inchis telefonul v-ati gandit ca vi se va propune aceasta functie?
Daniel Gavrila: Nu, nu m-am gandit, credeam ca e un alt aranjament. Cand am aflat despre ce este vorba, am ridicat usor din spranceana, hm! stiam ca este o agentie mare si recunoscuta, dar nu mi se parea cea mai tare dintre brand-urile de pe piata. Dar pe masura ce vorbeam cu Paul, imi dadeam seama cat de interesanta este abordarea. Daca te uiti dincolo de suprafata, e vorba de un brand tare, cu o esenta valoroasa in el, care s-a aflat mult timp intr-o pozitie de lider de piata, apoi a ramas asa, pe un soi de plafon. Ideea noastra este sa intoarcem cursul lucrurilor si sa incepem sa crestem si sa fim acolo unde compania era acum catva timp.
Capital: Cum v-ati despartit de Young&Rubicam?
Daniel Gavrila: Mi-a fost foarte greu. Sincer sa fiu, nu m-am gandit vreodata ca o sa plec de la Young&Rubicam la alta agentie. Ce este acolo am facut in mare parte si eu. Oamenii din Young& Rubicam au fost la fel de socati ca si mine de plecarea mea, pentru ca am fost impreuna aproape noua ani, am fost ca o familie, si deodata cineva venea sa rupa acest echilibru in care, poate, ne complaceam de mult timp. Dar am simtit ca este momentul potrivit sa fac acest lucru si mai stiam ca sunt oameni potriviti in Young&Rubicam care sa paseasca mai departe si sa-mi ia locul.
Capital: Care sunt atributiile dvs. in agentia Lowe Lintas GGK?
Daniel Gavrila: Voi lucra foarte strans cu presedintele companiei. Rolul meu nu este exclusiv administrativ. Nu sunt aici ca sa angajez sau sa dau afara oameni, sa pun ordine in nu stiu ce chestiuni, sa ma ocup de hartii si documente. Eu sunt aici ca sa fac publicitate, sa ma implic in problemele clientilor agentiei si in chestiunile de strategie.
Capital: Ce obiective vi s-au fixat?
Daniel Gavrila: Obiectivele mele sunt sa facem o echipa entuziasta si cu chef de clienti, de munca si sa imprim pasiune in tot ce facem. Mandatul meu este sa aducem mai multa implicare din partea managementului, mai mult entuziasm.
Capital: De unde provine entuziasmul dvs?
Daniel Gavrila: Asa sunt eu si asa am fost dintotdeauna.
Capital: si cheful de publicitate cum il pastrati dupa noua ani de munca?
Daniel Gavrila: O colega de-a mea a spus odata ca experienta omoara inocenta. Eu i-am raspuns: „Uite ca la mine nu se intampla asta!” – si am scos limba la ea. Experienta imi provoaca dorinta de a face lucrurile mult mai bine. Piata romaneasca s-a maturizat in ultimii trei ani si aceasta maturizare nu este intamplatoare: prima generatie de oameni care lucreaza in publicitate a trecut de valul de acumulari si a inceput sa mai si ofere. Acum ei detin agentiile de publicitate. Eu fac parte din a doua generatie, fiind printre primii lor angajati. In toti acesti ani am invatat o multime de lucruri de la piata, iar entuziasmul meu acum provine tocmai din ceea ce am invatat, e un fel de sarpe care isi mananca mereu coada.
Capital: Anul trecut, in topul Advertising Age pentru Romania, Lowe Lintas a ocupat locul patru. Young& Rubicam a fost pe locul 12. Ce riscuri implica pentru dvs. un salt de opt trepte?
Daniel Gavrila: Nu ma uit la riscuri, ci la oportunitati. E frumos ca Lowe se mentine in primele cinci agentii din Romania si ca oamenii de aici vor ceva mai mult de la compania lor. Aici eu vad oportunitatea si ma concentrez pe ceea ce trebuie sa fac, si nu neaparat la ce riscuri sunt supus daca voi pierde locul patru.
Capital: Cate trepte a saltat salariul?
Daniel Gavrila: Salariul n-a fost in nici un fel o conditie sau un miraj. Din punct de vedere financiar eram relativ bine. Nu ma numar deloc printre cei bogati. Mi-am cumparat un apartament, strang bani si de la luna la luna investesc in el. Sincer sa fiu, nu ma preocupa cum sa traiesc mai bine, cum sa-mi iau o masina mai altfel. Am ce-mi trebuie si n-as fi schimbat un loc de munca pentru cateva sute de dolari in plus.
Capital: De obicei, un sef nou aduce oameni noi in echipa. Veti aduce la Lowe Lintas nume mari de pe piata?
Daniel Gavrila: Eu imi doresc sa fim noi insine. Primul meu obiectiv fata de agentie este sa ne definim intr-un mod specific Lowe. Ca brand si conceptie, Lowe este o agentie extraordinara acolo unde s-a format. Frank Lowe este una dintre marile personalitati ale advertisingului international, care este activ si care inspira o multime de oameni. Eu imi doresc sa preluam acest mod de a fi, acest spirit Lowe. Nu vreau sa devenim brusc o agentie mai creativa, importand niste nume de colo sau de colo. Mi-as dori mult mai mult sa crestem si sa aratam ca avem ceva de spus asa, impreuna, construindu-ne o echipa. Creativitatea nu este primul lucru pe care l-as fi spus despre Lowe Lintas in Romania. Nu incerc sa ma ascund dupa deget sau sa vand agentia cuiva ca fiind cea mai tare. Avem o multime de lucruri de facut si de invatat. stiu unde trebuie sa ajungem.
Capital: Palmaresul lui Lowe Lintas Romania este modest la festivalurile de creatie. Se va reorganiza departamentul de creatie?
Daniel Gavrila: Primul lucru pe care-l vom implementa in agentie este un soi de exigenta constructiva fata de ceea ce facem. Nu vrem sa prezentam lucruri ieftine ca sa-i satisfacem pe clienti cat mai repede, iar noi sa scapam cat mai repede de treaba. Vreau ca imaginea agentiei sa reflecte incarcatura de talente pe care o avem aici. Sper ca ceea ce spun acum nu sunt vorbe goale, dar nu am cum sa le demonstrez acum. Deocamdata, sunt vorbe goale, dar peste un an vor avea acoperire.    

Carte de vizita

Data nasterii si locul nasterii:
19 septembrie 1971, Constanta,
Studii: Liceul de Informatica Constanta, Academia de Studii Economice, promotia 1995
Activitate:
· 1993 – 2002, Young&Rubicam/ Team Advertising
· 1993 – 1994, lucreaza pentru cateva conturi ale agentiei
· 1994 – 1997, lucreaza pentru Colgate
· 1998 – Client Service Director
Starea civila: Necasatorit
Pasiuni: formatia U2 si Parisul

Jar in palma

Brand sau Marca?
Intrebarea, voit naiva, „brand sau marca?” este doar pretextul pentru a diferentia cele doua notiuni.
Nu am pretentia unei opinii certificate lingvistic, drept care cele de mai jos sunt doar puncte de vedere ale profesionistului in marketing si se refera la limbajul industriei si nu la teoria lingvistica.
Parerea mea este ca nu trebuie sa consideram un snobism sau o siluire a limbii romane faptul ca folosim cuvinte imprumutate din alte limbi, atat timp cat cuvintele respective acopera concepte noi pentru care nu exista denominator romanesc.
In cazul nostru, cuvantul brand are alta semnificatie decat cuvantul marca – chiar si in limba engleza se folosesc la rigoare cuvinte diferite (trademark si brand). Astfel, marca (trademark) – inregistrata sau nu – este semnul unic care diferentiaza oferta unui comerciant de a celorlalti. Cu respectarea unor conditii minime si cu plata unei sume relativ modeste, orice cetatean poate inregistra o marca, devenind astfel proprietarul acesteia.
Pe de alta parte, brandul este (intr-una din posibilele lui definitii) totalitatea legaturilor fizice si emotionale create intre un produs de notorietate si actuali/potentiali consumatori, public. In limbaj tehnic, brandul este un activ necorporal pe care anumite sisteme contabile il admit chiar in bilant.
Daca oricine poate detine o marca, foarte putine marci au ajuns (sau vor ajunge) branduri creatoare de valoare pentru proprietarii lor. In ultimul timp, in industria romaneasca de publicitate, aproape ca este la moda ca multi asa-zisi specialisti sa vorbeasca cu usurinta despre logo-uri sau nume, referindu-se la ele ca la branduri. Mai intelepti, oamenii cu experienta in publicitate sau cei care au o educatie relevanta in administrarea businessului il folosesc cu discernamant si precautie. Brandurile incorporeaza identitati lingvistice si vizuale, dar ele sunt mult mai mult decat atat: ele sunt relatia emotionala dintre cumparator si produsul respectiv, relatie bazata, in special, pe setul de valori pe care brandul il proclama.r
Teoriile mixului de marketing, depasite de vreme, dupa unele voci, trateaza cu putina atentie importanta brandului in marketing -managementul organizatiilor. Exista si teorii care subscriu conceptul brandului business-managementului si, personal, ma simt atrasa de acestea din urma.r
Acum, realitatea este ca folosindu-ne de anumite competente si oportunitati de piata, putem avea succes (corect e sa definim ce fel de succes, de scurta sau lunga durata?) doar cu o marca puternica, atata timp cat avem un avantaj competitiv care sa ne asigure spatele. Daca obiectivele sunt de lunga durata, recomandabil este sa ne ajutam de branduri si sa le privim ca mijloace prin care sunt atinse obiectivele actionarilor pe piata respectiva.r
In concluzie, „brand” este un cuvant care acopera o realitate distincta si pentru care nu exista echivalent in limba romana, drept care folosirea celor doua notiuni „marca” si „brand” (deocamdata, in limbajul industriei) vine ca o solutie naturala pentru situatia existenta.r
Aneta Bogdanr
r
* Aneta Bogdan este partener fondator al companiei Brandient, unul dintre pionierii consultantei de brand in Romania. Chartered marketer si membru al Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie, cu o experienta relevanta in construirea unuia dintre cele mai puternice branduri locale – Connex – Aneta Bogdan este unul dintre profesionistii in marketing care s-a straduit incontinuu sa ridice statusul acestei profesii si a comunitatii careia ii apartine.