Inspecția Judiciară a trimis un comunicat de presă prin care informează că Daniel Horodniceanu, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este cercetat disciplinar. Decizia vine după dialogul pe care acesta l-a avut cu un echipaj de poliție care l-a oprit în trafic.

„Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare prealabile faţă de procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu. Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar”, arată Inspecția Judiciară.

Inspectorii judiciari pot lua două decizii în ceea ce îl privește pe vicepreședintele CSM

Potrivit sursei menționate, după finalizarea anchetei disciplinare, inspectorii judiciari au autoritatea de a lua două decizii posibile pe baza constatărilor lor.

În primul rând, în cazul în care sunt îndeplinite criteriile necesare pentru acțiunea disciplinară, aceștia pot alege să admită plângerea și să inițieze procedura disciplinară, transmițând cazul către Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

În mod alternativ, dacă se stabilește că nu sunt îndeplinite condițiile pentru acțiunea disciplinară, aceștia pot respinge plângerea.

Motivul pentru care este cercetat disciplinar

În timp ce făcea naveta într-o comună din județul Iași, Horodniceanu a fost oprit de polițiști pentru că nu și-a manifestat intenția de a depăși.

Conform unei înregistrări video care circulă în spațiul public, Horodniceanu s-a interesat dacă polițiștii care l-au oprit îi cunosc identitatea și a continuat să le comunice că va lua legătura cu superiorii lor.

Având în vedere că aceștia nu l-au recunoscut, Daniel Horodniceanu a afirmat că deține o funcție importantă ca șef al DIICOT și că este recunoscut de toate forțele de ordine din județ.

„Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus actualul vicepreşedinte al CSM.

„Nu vă cunosc”, a venit replica agentului de poliţie.

„Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? Dar de unde sunteţi dumneavoastră, de la Vaslui sau de la Iaşi?”, a întrebat Daniel Horodniceanu, moment în care unul dintre agenţii de poliţie îşi declină identitatea şi precizează că este de la Secţia 1 Poliţie Rurală.

Horodniceanu spune că nu a încălcat nicio normă rutieră

„Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror şi am să vă mai întreb o dată de ce m-aţi oprit?”, a continuat Horodniceanu.

Ofițerul de poliție a răspuns explicând că Horodniceanu a fost tras pe dreapta din cauza mai multor infracțiuni rutiere, inclusiv nepăstrarea distanței de siguranță, semnalizare necorespunzătoare în timpul depășirii și depășirea limitei legale de viteză. Ofițerul a precizat că nu a dat o amendă, ci doar a cerut documente pentru a atrage atenția asupra greșelilor de circulație comise.

„Vă rog să îmi mai spuneţi o dată cum vă numiţi”, a continuat Horodniceanu, în timp ce îi înmâna o parte dintre documentele solicitate.

„Sunteţi scrupuloşi la datorie. (…) Vă faceţi treaba pe strada principală dintr-un sat? (…) Am să vorbesc cu şeful IPJ, domnul Gîtlan”, a adăugat Daniel Horodniceanu.

Ulterior, Horodniceanu i-a informat pe polițiști că a fost procuror timp de 25 de ani și a menționat o discuție pe care a avut-o cu fostul ministru Gabriel Oprea, în 2016, cu privire la o propunere de majorare salarială de 15% pentru polițiști.

După apariția înregistrării video în spațiul public, Daniel Horodniceanu a afirmat că nu a încălcat nicio regulă de circulație și a susținut că întregul incident a fost orchestrat de cei doi polițiști care îi cunoșteau identitatea.