Oamenii de stat care pot aduce schimbarea trebuie sa fie preocupaţi să performeze şi să aibă rezultate, spune Daniel Mereuţă, directorul general al Optima.
“Ca orice bun executiv, premierul trebuie să-si strângă în jurul său miniştrii şi consilieri capabili şi bine pregătiţi pe domeniile lor de activitate, cu rezultate si realizări concrete. Ei nu apar peste noapte, însă nici nu ducem lipsă de tineri instruiţi în ţară sau la cele mai bune şcoli ale momentului din lume. Pe ei ai ar trebui să ne bazăm, dar şi pe cei deja prezenţi în departamentele de stat, concentraţi pe carieră, capabili să genereze în jurul lor coeziune şi să lucreze în echipă”, explică el.
Citiți și: ANALIZĂ 5 priorități pentru Guvernul Cioloș
Conform spuselor sale şi în zona de business a apărut deja o generaţie de profesionişti redutabili care au învăţat enorm de multe lucruri şi care şi-au demonstrat competenţa.
În opinia sa, un guvern ar trebui compus din oameni care să poată duce la îndeplinire strategia cu obiective foarte bine definite. Mai precis, ei trebuie să fie preocupaţi doar de îndeplinirea acestora şi nu de interesele unui partid, a unui grup sau ale unui individ anume.
“Miniştrii trebuie să dea dovadă, în primul rând, de integritate şi apoi de competenţă şi viziune. Avem nevoie de leadership capabil de viziune pentru că viziunea presupune strategii şi obiective pe termen lung”, mai spune Daniel Mereuţă.
Întrebat care ar trebui să fie priorităţile Guvernului Cioloş, directorul general al Optima este de părere că în zona de business, sunt necesare eforturi conjugate ale mediului privat cu ale statului pentru găsirea de soluții pe termen lung, altfel România riscă să nu-și materializeze pe deplin potențialul enorm care există în zona de externalizare a serviciilor. “Trebuie să ne străduim atât să protejăm investițiile străine și locale, dar să avem în vedere și dezvoltarea serviciilor cu valoare adaugată mai mare. Companiile de outsourcing pot contribui enorm la dezvoltarea multor sectoare economice fiind o sursă foarte importantă de resurse bine pregatite și know how”, subliniază el.
Daniel Mereuţă atrage atenţia şi asupra faptului că ar fi de dorit ca autorităţile să sprijine cât mai mult și companiile româneşti, prin diverse înlesniri sau chiar ajutoare de stat.
“Industria de outsourcing este unul dintre principalii angajatori de tineri absolvenți, care de multe ori nu au neapărat experiență consistentă în vreun domeniu. Cu peste 60.000 de angajaţi, industria de outsourcing depăşeşte numărul de angajați din sistemul sistemul bancar spre exemplu, însă cu o proporție covârșitoare a tinerilor”, conchide el.
Răzvan Nicolescu, Deloitte: Guvernul Cioloș trebuie să finalizeze strategia energetică
Dragoș Pătroi: Prioritatea de grad zero a Guvernului Cioloș este dezvoltarea infrastructurii