Daniel Ștefănescu, reținut pentru înșelăciune

Daniel Ștefănescu, reținut pentru înșelăciune. Vineri, pe 15 martie, omul de afaceri va fi prezentat în fața instanței de judecată.

Surse judiciare au informat News.ro că acesta este acuzat de comiterea mai multor fapte de înșelăciune în domeniul imobiliar. Concret, Ștefănescu, în calitate de asociat al unui antreprenor din domeniul construcțiilor, ar fi fost conștient și ar fi participat la acțiuni de înșelăciune, constând în faptul că, după ce a ridicat un bloc de locuințe în Ploiești, antreprenorul ar fi vândut aceleași apartamente mai multor persoane.

Tranzacțiile au avut loc cu complicitatea unor avocați și notari din Ploiești, care sunt și ei inculpați în dosar. Alături de Daniel Ștefănescu, au fost reținuți alți trei oameni de afaceri. Procurorii cer emiterea de mandate de arestare preventivă pentru Ștefănescu și doi dintre aceștia, iar judecătorii prahoveni urmează să se pronunțe vineri cu privire la această solicitare, conform surselor citate.

Mai multe persoane au fost duse la audieri joi

Daniel Ștefănescu este fondatorul Gersim Impex. Compania este cunoscută ca fiind cel mai mare distribuitor de telefoane mobile și tablete din România.

Procurorii PCA Ploiești au extins ancheta în dosarul de înșelăciune în domeniul imobiliar. Acesta vizează complexurile de locuințe White Tower și City Gate din Ploiești. Joi, mai multe persoane au fost aduse la audieri, printre care se numără și omul de afaceri Daniel Ștefănescu.

Sursele menționate au indicat că anchetatorii au identificat alte câteva zeci de persoane care au fost prejudiciate de inculpații din acest dosar.

„În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro).

În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane”, se arată într-un comunicat emis anterior de PCA Ploieşti.

Într-o continuare a activității infracționale, un avocat din cadrul Baroului Prahova, în colaborare cu reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, ar fi folosit două societăți comerciale, pe care le controla efectiv, pentru a iniția procedura de faliment a dezvoltatorului imobiliar. Scopul era să determine persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-și recupera prejudiciul, explicau anchetatorii.

„Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice.

Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe CITY GATE din Ploieşti. În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului”, se mai arată în comunicat.

Cine sunt celelalte persoane cercetate

Avocatul Vlad Nichita și omul de afaceri Lupu Mihai, dezvoltator imobiliar, sunt în prezent subiectul unei anchete în acest dosar. Aceștia se află în stare de arest preventiv. De asemenea, Lupu Mărioara, un alt dezvoltator imobiliar, și un notar sunt plasați sub arest la domiciliu, în timp ce un alt notar este supus măsurii preventive a controlului judiciar.

În același dosar, directorul adjunct al Direcției de Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Ploiești, Rita Neagu, și Lucian Bălescu, șef serviciu în cadrul aceleiași direcții, sunt și ei subiectul unei anchete și se află sub control judiciar. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la înșelăciune în opt cazuri.