EXCLUSIV: Surse din apropierea ASF au declarat pentru Capital că locul de vicepreşedinte lăsat liber de Daniel Tudor va fi ocupat de un membru neexecutiv. Este vorba fie despre Marian Mîrzac, fost director la Carpatica Asig, fie de Corneliu Moldoveanu(fost membru CSA). " Unul dintre cei doi va deveni vicepreşedinte responsabil de asigurări. Cel mai probabil va fi Corneliu Moldoveanu având în vedere că el are exprerienţă în supraveghere", au mai spus sursele noastre.
UPDATE: Potrivit informaţiilor Capital, noua componenţă a ASF va fi stabilită în urma unor audieri ce vor avea loc marţi în Comisiile de Specialitate ale celor două camere ale Parlamentului. Postul de vicepreşedinte lăsat liber e Tudor ar putea trece de la PNL la PSD surse din piaţă afirmând că social-democraţii au deja un candidat pentru acest post.
Potrivit unui comunicat al ASF, Daniel Tudor a luat decizia de a părăsi funcția invocând atât motive personale cât și incompatibilitatea între membrii consiliului ASF și membrii Parlamentului României. Comunicatul vine să confirme informaţia furnizată în exclusivitate de capital.ro inca de ieri.
“În contextul celor mai recente modificări legislative referitoare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care menționează incompatibilitatea între membrii Consiliului ASF și membrii Parlamentului României și din motive personale am decis să demisionez din funcția actual, întrucât eu și soția mea am putea fi în situație de incompatibilitate, din punct de vedere juridic. Consider că este normal să renunț eu, întrucât soția mea a fost aleasă în Parlament prin votul uninominal al cetățenilor, pentru un mandat de 4 ani. Consider că la împlinirea exact a unui an în această funcție (am fost ales de trei ori) mi-am îndeplinit o parte din obiective și am reușit să îmi aduc, atât cât am putut, aportul și suportul pentru piața asigurărilor’’, a declarat Tudor, în comunicat.
Totodată, ASF informează că, în urma celor mai recente modificări legislative, a luat act de faptul că numărul membrilor Consiliului ASF va fi redus de la 11 la 9 și de modificarea situațiilor de incompatibilitate care pot surveni pentru membrii Consiliului ASF.
Până la numirea noii componențe, restrânsă la un număr de 9 membri ai Consiliului, atribuțiile vicepreședintelui ASF pentru sectorul asigurări-reasigurări vor fi preluate de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu, după ce demisia domnului Daniel Tudor își va produce efectele.
Daniel Tudor a ocupat funcția de președintele al CSA din octombrie anul trecut, iar de la înființarea ASF – care s-a format prin "fuziunea" CSA, CNVM și CSSPP.
La sfârșitul lunii mai, Evenimentul zilei a publicat fluturașul de salariu al fostului președinte al CS, care declara, la acea dată, pentru Capital, că nu a cerut salarii compensatorii de la instituția pe care a condus-o, precizând, totodată, că în mandatul său remunerațiile din consiliul CSA au scăzut cu 50%.
Potrivit fluturaşului de salariu, fostul şef al CSA ridica lunar în jur de 24.000 de euro, sumă semnificativ mai mică decât cele vehiculate în presă ca salarii ale predecesorilor săi. De altfel, Tudor spune că, de la 1 ianuarie 2013, salariile tuturor membrilor Consiliului CSA au fost reduse cu 50-60%.
Pe de altă parte FMI se pare că s-a arătat înţelegător în ceea ce priveşte criteriul profesional considerându-i “asimilaţi” pe cei care nu îl îndeplinesc.
Actuala conducere ASF este formată din:
- Dan Radu Ruşanu (preşedinte),
- Daniel Dăianu (prin-vicepreşedinte),
- Mircea Ursache (vicepreşedinte, responsabil cu piaţa de capital),
- Daniel Tudor (vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de asigurări),
- Ion Giurescu (vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de pensii private)
şi încă şase membri neexecutivi –
- Marian Sârbu,
- Albin Biro,
- Marian Mârzac,
- Corneliu Moldoveanu,
- Gheorghe Marcu
- Dorina Teodora Mihăilescu.
Știre în curs de actualizare